Hrvatski radio

Radio Zadar

Ukrajinci stigli u Pakoštane: "Djeca se boje jer su preživjela sirene, zračne uzbune..."

01.03.2022.

15:03

Autor: Filip Matijević

U Pakoštane je stiglo 20-ak Ukrajinaca

U Pakoštane je stiglo 20-ak Ukrajinaca

Foto: Filip Matijević / Radio Zadar

U Pakoštane je u nedjelju navečer stiglo 20-ak Ukrajinaca koji su izbjegli pred ratnim vihorom. Među njima je i mnoštvo djece, a primili su ih njihovi sunarodnjaci koji zahvaljuju svima na pomoći. 


Čitavu noć, punih 12 sati, 20-ero Ukrajinaca - među kojima je i 11-ero djece - čekalo je na prelazak ukrajinsko-slovačke granice. Sveukupno su im trebala dva i pol dana da iz rodnog Lavova dođu u Pakoštane. Započinje tako priču Svitlana Kuleba koja je tu s kćeri i dvije unuke. Iako, srećom, nisu svjedočili razaranjima, njezine unuke imaju noćne more: 

Što smo imali u rukama, s tim smo došli. Djeca se boje jer su preživjela sirene, zračne uzbune... Imaju noćne more.

Svitlana Kuleba

Svitlanine riječi prevodi nam Julija, koja sa suprugom u Pakoštanima živi već 8 godina, a nimalo nisu dvojili kada je trebalo sjesti u vozilo svu svoju širu obitelj dovesti u Hrvatsku. Njezina rođakinja se također zove Julija i s djecom je tu, ali njezin suprug ostao je u Ukrajini: 

Muž je bio s nama do granice, a onda se morao vratiti natrag i tamo pomaže vojsci. Rastanak mi je bio jako težak. Djeci govorim istinu, već imaju dovoljno godina da razumiju sve što se događa.

Julija Stojko

Oleg, u čiji su dom u Pakoštanima stigli njegovi sunarodnjaci, ističe kako su ih već rasporedili i po drugim kućama u mjestu i u Biogradu na Moru te zahvaljuje mještanima koji pomažu na sve moguće načine. On se, pak, povezao s Ukrajincima iz raznih zemalja kako bi pomagali svojoj domovini:

Organizirali smo se da pomažemo našim vojnicima tamo. Nedostaje streljiva, u Hrvatskoj smo kupili sve što se može... Nedostaje taktičkih torbica, kaciga, pancirki... Iznajmili smo u Poljskoj veliku halu, prijatelji su isto učinili u Češkoj...

Oleg Kovalchuk

Oleg danas slavi i rođendan. Najveći poklon bio bi mu, kaže, prestanak rata. Ali zatreba li, umjesto logističke potpore, otići će na bojište i braniti Ukrajinu.

Ukrajinci

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.