Hrvatski radio

Radio Zadar

Ukrajinske izbjeglice stigle na otok Ugljan

02.03.2022.

15:09

Autor: V.Š./Radio Zadar

Izbjeglice iz Ukrajine

Izbjeglice iz Ukrajine

Foto: Matija Habljak / Pixsell, ilustracija

Izbjeglice iz Ukrajine stižu i na zadarsko područje, doduše još uvijek je uglavnom riječ o članovima obitelji ukrajinskih radnika, koji su zaposleni na području Zadarske županije. 

Prve izbjeglice stigle su i u Općinu Preko, koja već nekoliko godina njeguje prijateljstvo s gradom Lavovom na zapadu Ukrajine. Kako je rekao načelnik općine Jure Brižić, riječ je od dvije mlade žene i troje djece.


Općina je za vikend osigurala svoj kombi, kombi našeg nogometnog kluba, dao je jednom privatniku koji je otišao po njih na ukrajinsko-mađarsku granicu. Oni su došli kod svoje rodbine koji su radnici jedne građevinske firme, rekao je Brižić. 


Trenutačno su u privatnom smještaju, a osim Općine pomoć im već pružaju i djelatnici Crvenog križa. Bitno je da sve izbjeglice iz Ukrajine koje uđu u Hrvatsku ili dođu na područje Zadarske županije da se jave lokalnom Crvenom križu. Tu najviše apeliram na ljude koji su te izbjeglice smjestile u svoj privatni smještaj, da se oni jave kako bi CK mogao izaći na teren, popisati te ljude i uputiti ih dalje što je sve potrebno, kaže ravnatelj Gradskog društva CK Zadar Šime Lisica.


Zadarski gradonačelnik Branko Dukić dodaje kako je Zadar spreman i za veći izbjeglički val, te pomoć ugroženim Ukrajincima koji utočište potraže na našem području. Potvrdio je da je stigao i zahtjev prijateljskog grada Brovarija za slanjem hitne pomoći.


Riječ je o medicinskoj opremi, agregatima, sklopivim ležajevima. Ubrzo ćemo o svemu obavijestiti i javnost o akciji kojom ćemo pokušati prikupiti dovoljno sredstava,kako bi mogli omogućiti ono što su oni napisali, rekao je zadarski gradonačelnik.


Kako se očekuje i veći broj izbjeglica u idućima danima i tjednima, a uglavnom je riječ o ženama i djeci, najmlađe će biti potrebno uključiti u obrazovni sustav. Veliko iskustvo u tome imaju u Salima, gdje od početka školske godine nastavu pohađa četvero malih Ukrajinaca. 


Oni su u salima proveli ljeto, pripremajući se i za hrvatski jezik da bi ga usavršili i počeli su pohađati našu školu od prvoga dana. Imamo dvoje učenika u šestom razredu, jednog u sedmom i jednog u osmom razredu, kaže nam ravnateljica OŠ Petra Lorinija Nada Dominis. 


A po zakonu su imali dodatnih sedamdeset sati nastave hrvatskoga, što su upravo i odradili, pa sada dobro barataju našim jezikom. 


Dobro su se uklopili i u lokalnu zajednicu, a ravnateljica Dominis poručuje svojim kolegama koji će se ubuduće susretati u nastavi s malim Ukrajincima da im budu maksimalna potpora u prilagodbi na novu sredinu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.