Hrvatski radio

Radio Zadar

Ukrajinski film "Pleme" sutra ćemo gledati - besplatno!

28.03.2023.

10:56

Autor: RZD

Kino Zona

Kino Zona

Foto: RZD / Radio zadar

Za kraj ožujka Kino Zona u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Zadar i Volonterskim centrom Zadar donosi besplatnu projekciju ukrajinskog filma „Pleme“, nagrađenog Propelerom Motovuna 2014. godine!

Dugometražni prvijenac ukrajinskog redatelja Miroslava Slabošpickog iznenadio je mnoge gledatelje svojom radnjom, glumačkom postavom i načinom na koji je snimljen. FIlm je snimljen glumcima koji su doista gluhi, a jedini oblik sporazumijevanja u filmu je ukrajinski znakovni jezik.


Film je premijerno prikazan u najstarijoj paralelnoj sekciji festivala u Cannesu „Semaine de la Critique“ 2014. godine, koju organizira Francuski sindikat filmskih kritičara, gdje je „pomeo kritiku i publiku“ te osvojio Grand Prix (Nespresso Prize), France 4 Visionary Award i Gan Foundation Support for Distribution. 


 „Pleme“ je tijekom festivalskog života skupilo 30 nagrada i još 26 nominacija te u mnogim zemljama u svijetu postao prvi distribuirani ukrajinski film u povijesti!


Projekcija se odvija u suradnji s Volonterskim centrom Zadar u sklopu projekta „Izgradnja društva dobrodošlice“ koji Udruga „MI“ – Split provodi uz financijsku podršku i suradnju s UNHCR-om, agencijom UN-a za izbjeglice, Predstavništvo u Hrvatskoj, s ciljem unaprjeđenja uvjeta za kvalitetnu integraciju izbjeglica i stvaranje realističnih stavova u našem javnom prostoru s fokusom na gradove Split, Zadar i Pulu – potencijalne sredine za prihvat i integraciju te projekta integracije raseljenih osoba iz Ukrajine kojeg provodi Gradsko društvo Crvenog Križa Zadar.

Kino Zona

Kino Zona

Foto: RZD / Radio Zadar

„Pleme'' je na rasporedu u srijedu 29. ožujka s početkom od 20 h u Koncertnoj dvorani Kneževe palače, a ulaz je besplatan! Iako je ulaz na projekciju besplatan, potrebno je rezervirati mjesto porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.