Hrvatski radio

Radio Zadar

07:41 / 28.06.2018.

Autor: HRT Radio Zadar/UNIZD

Ukrajinsko izaslanstvo posjetilo zadarsko Sveučilište

Foto: UNIZD

Foto: UNIZD

Foto: - / -

Odnosi Ukrajine i Hrvatske u prvim desetljećima neovisnosti stalno su bili prijateljski, a mogu biti još i bolji kada se razmjene znanstvene spoznaje i udruže snage u projektima koji će tražiti veliki broj stručnjaka različitih profesija.

Istaknuto je na susretu u Rektoratu Sveučilišta u Zadru, gdje je rektorica prof. dr. sc. Dijana Vican, zajedno s prorektorima prof. dr. sc. Nedjeljkom Balić Nižić i izv. prof. dr. sc. Slavenom Zjalićem, te pročelnicom Odjela za kroatistiku i slavistiku doc. dr. sc. Sanjom Knežević primila rektora Nacionalnog transportnog univerziteta iz Kijeva dr. Mykolu Dmytrychenka, dr. Oresta Klympusha, otpravnika poslova Ukrajine u Republici Hrvatskoj Jaroslava Simonova te počasnog konzula u Hrvatskoj Nikolu Malića.

Rektor Dmytrychenko već 12 godina dolazi na ljetovanje u Petrčane te se kod njegova domaćina Nikole Malića, ujedno i počasnog akademika Nacionalnog transportnog univerziteta, rodila ideja o povezivanju ovog sveučilišta sa Sveučilištem u Zadru. Nakon samo jednog telefonskog poziva uslijedio je današnji sastanak, na kojem je najavljeno potpisivanje formalnog sporazuma o suradnji dviju institucija.

Rektorica Vican ukratko je predstavila Sveučilište u Zadru, ustanovu s najdužom tradicijom obrazovanja na prostoru Jugoistočne Europe, koje je danas strukturirano kao integrirano sveučilište s 27 odjela.

- Naše emocije prema Ukrajini su iskrene. Imamo suosjećanje zbog situacije u kojoj se nalazite i koja nas podsjeća na našu borbu za samostalnost. Dijelimo naklonost našeg premijera Andreja Plenkovića, koji je Ukrajini iskazao punu podršku, rekla je rektorica Vican.

Rektor NTU-a rekao je kako dva naroda imaju blisku povijest i zajedničko porijeklo, zbog čega moraju napraviti novi iskorak u povezivanju među institucijama. Ovo sveučilište tako nudi suradnju u brojnim poljima, a specijaliziralo se za prometnu infrastrukturu, mostove, tunele, aviotehnologiju i povezane smjerove kao menadžment, financije, carine...

- NTU svake godine prima oko 1.000 gostujućih studenata, najviše iz Kine i država bivšeg SSSR-a, ali malo s područja Jugoistočne Europe. Potpisom sporazuma želimo otvoriti mogućnost da u Kijev ili u naše koledže na Karpatima, kroz program Erasmus+ dođu i zadarski studenti, rekao je Dmytrychenko.

Orest Klympush, profesor na Sveučilištu, prvi ukrajinski ministar prometa i diplomat koji je obnašao veleposlaničke dužnosti u više zemalja, opisao je svoje dosadašnje susrete s hrvatskim ministrima i diplomatima, ali i ponudio konkretne mogućnosti suradnje.

- Za nas su dragocjena prije svega vaša iskustva s uspostavom neovisnosti, ali biste nam s obzirom na vašu dugu tradiciju obrazovanja mogli pomoći u unaprjeđenju našeg obrazovnog sustava, na čemu naše sveučilište već radi, rekao je Klympush, inače i otac sadašnje potpredsjednice ukrajinske vlade Ivanne Klympush-Tsintsadze.

Rektorica Vican rekla je kako se trenutačno promišljaju strategije za sljedeće desetljeće, odnosno razdoblje do 2030. godine. U njima će se stvari postavljati problemski, s više zemalja i institucija koje će raditi na jednom problemu. Druga smjernica je multidisciplinarnost, kojom se mogu oplemeniti proučavanja različitih djelatnosti.

- Naš odjel za pomorski promet i suradnja s vojnim pilotima mogu biti važan dio jednog velikog projekta, u kojem bi sudjelovali vaši stručnjaci u cestovnom prometu, rekla je Vican.

Kao jedna od stvari koju Hrvatska može učiti od Ukrajine istaknula je patentiranje te je pozvala goste da sljedeći put pozovu stručnjake iz tog polja, kako bi djelatnicima zadarskog sveučilišta prenijeli svoja iskustva. Rektor Dmytrychenko na kraju je pozvao rektoricu da zajedno sa svojim suradnicima posjeti Kijev kako bi se upoznala s tamošnjim sveučilištem.