Hrvatski radio

Radio Zadar

Ukupno 853 prijave za poticaje za električna vozila

13.07.2020.

18:06

Autor: hina

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / -

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost počeo je u ponedjeljak u 9 sati zaprimanje prijava građana za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila, a u nepune dvije minute zaprimljeno je čak 546 prijava od čega se 470 odnosi na električna osobna vozila, priopćio je Fond.

Ove brojke pokazuju značajan interes građana za e-mobilnost, što smatramo dobrim znakom, ocijenili su. Iz Fonda ističu da su za energetski učinkovita vozila  ove godine osigurali ukupno 44 milijuna kuna, a oba poziva, i onaj za građane i onaj za tvrtke, su se zatvorili u rekordnom roku. Na ta dva poziva ukupno je zaprimljeno 853 prijave što je jasan signal da kao društvo počinjemo težiti transformaciji prometa., kažu u Fondu.

Za ovu mjeru, smatraju, u nadolazećem razdoblju stoga bi trebalo osigurati još veća sredstva, ali i dodatne poticajne mjere. Fond za zaštitu okoliša program sufinanciranja energetski učinkovitih vozila provodi od 2014., i do sada je osigurao oko 110 milijuna kuna za kupnju 3.500 novih vozila.

Program sufinanciranja je u 2020. godini izmijenjen, pa maksimalni iznos poticaja za električna vozila iznosio 70.000 kuna, a sufinanciranje električnih bicikala su mogle dobiti samo pravne osobe, u čiji program poticaja su uključena i vozila na vodik. Ipak, najveća novost bila je izmjena načina prijave.

Prijave isključivo putem sustava za e-prijave
 Zbog digitalizacije potaknute situacijom s koronavirusom, za sredstva su se i građani i pravne osobe mogli prijaviti isključivo putem sustava za e-prijave na javne pozive Fonda.

 Javni pozivi objavljivani su ranije, kako bi zainteresirani prijavitelji mogli na vrijeme izraditi svoj korisnički račun i pripremiti dokumentaciju prije službenog početka zaprimanja prijava.
 Interes za poticaje je doista bio velik, te će sigurno biti onih koji će biti nezadovoljni jer se nisu stigli prijaviti, što samo dodatno pokazuje kako je potražnja za električnim vozilima veća od ovogodišnjeg izdašnog Fondovog budžeta, ocjenjuje se.

U Fondu ističu kako su napravili sve kako bi online prijava dobro funkcionirala. Naime, sustav za e-prijavu nalazi se na posebnom serveru te je programiran da omogući prijavu od 9:00:00 sati i tu mogućnost automatski ukloni nakon što vrijednost zaprimljenih zahtjeva prijeđe dostupan budžet, pojašnjavaju iz Fonda. Da sustav funkcionira, pokazuje i velik broj uspješno prijavljenih iz svih krajeva Hrvatske. Na javni poziv namijenjen građanima prijavilo se 546 korisnika, a na onaj namijenjen pravnim osobama njih 307.

Za kupnju eko vozila do 40 posto bespovratnih sredstava

Za kupnju eko vozila i tvrtke i građani mogli su dobiti do 40 posto bespovratnih sredstava, odnosno od 5 do 70 tisuća kuna, ovisno o kategoriji vozila.

I dok su građani mogli sufinanciranje dobiti samo za jedno novo vozilo, koje u vlasništvu moraju imati barem 2 godine, tvrtke su ih mogle kupiti i više, ali iznos sufinanciranja nije mogao prelaziti 400.000 kuna, priopćili su iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.