Hrvatski radio

Radio Zadar

Ulaganja u "naprednu" mrežu: novi transformatori i brojila

05.03.2021.

10:56

Autor: RZD

foto: HEP

foto: HEP

Foto: - / -

Na području Elektre Zadar u napredne mreže uložit će se više od 24 milijuna kuna. Ugradit će se 2.600 naprednih brojila kod krajnjih korisnika i 584 brojila u transformatorskim stanicama - priopćili su iz HEP-a.

Operator distribucijskog sustava d.o.o.  (HEP ODS) održao je drugu radionicu „Pilot-projekt uvođenja naprednih mreža“ s ciljem informiranja javnosti o važnosti i značajkama implementacije projekta na distribucijskom području Elektre Zadar. Riječ je o prvom projektu HEP ODS-a sufinanciranom bespovratnim sredstvima Europske unije, a od 176,83 milijuna kuna, kolika je ukupna vrijednost projekta, čak 149,95 milijuna kuna, odnosno 85 posto, čine bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U sklopu projekta, u napredne mreže na području Elektre Zadar uložit će se 24,1 milijun kuna. 

Projekt obuhvaća uspostavu napredne mjerne infrastrukture koja će omogućiti praćenje potrošnje električne energije, aktivno upravljanje potrošnjom na razini krajnjih korisnika, precizniji izračun gubitaka i lociranje područja s povećanim gubicima u distribucijskoj mreži. U tu svrhu, u 6.125 transformatorskih stanica ugradit će se sumarna brojila, a kod krajnjih kupaca će se 24.000 postojećih brojila zamijeniti naprednim brojilima. Na području Elektre Zadar ugradit će se 2.600 naprednih brojila kod krajnjih korisnika i 584 brojila u transformatorskim stanicama.

Razvoj i optimizacija konvencionalne mreže obuhvatit će zamjenu postojećih 449 transformatora novim, energetski učinkovitijim, što će doprinijeti smanjenju tehničkih gubitaka. Na području Elektre Zadar ugradit će se 15 energetski učinkovitih transformatora.

Automatizacija srednjonaponske mreže obuhvatit će ugradnju 670 daljinski upravljivih uređaja u dubini mreže što će povećati pouzdanost napajanja smanjenjem trajanja neplaniranih prekida te stvoriti tehničke preduvjete za širu integraciju obnovljivih izvora u elektrodistribucijsku mrežu. Na području Elektre Zadar ugradit će se 70  daljinski upravljivih rastavnih sklopki i 23 daljinski upravljivih sklopnih blokova - priopćeno je iz HEP-a.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.