Hrvatski radio

Radio Zadar

Ulaganje olakšalo poslovanje Solane Pag

26.09.2013.

11:44

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Za razliku od prošle godine kada su zbog idealnih vremenskih uvjeta proizveli najveću količinu soli u posljednjih 100 godina, u Solani Pag ove godine bilježe prosječnu proizvodnju.

Nije rekordna, ali je zato vrlo značajna zbog prelaska s mazuta na ekološki prihvatljiviju biomasu. Projekt vrijedan 19 milijuna kuna već je u prva tri mjeseca potvrdio opravdanost ulaganja i osigurao opstanak solane koja je zbog preskupog mazuta bila dovedena u pitanje. Tehnički direktor Solane Pag Bogdan Želehovski….

"Još je teško govoriti o uštedi, ali u grubo je to nekih 800 tisuća do milijun kuna uštede svaki mjesec."

O zaštiti izvornosti paške morske soli na razini europske unije nema tako dobrih vijseti. Od toga se mora odustati u korist oznake zemljopisnoga podrijetla.

"Dobili smo uvjeravanja iz Europe , od tih stručnjaka iz Europske komisije da će to teško proći."

U slučaju da se odbije oznaka izvornosti na razini Europe automatski se ukida i oznaka izvornosti na razini Hrvatske, koju su imali.

"Drugim riječima mi smo pokrenuli postupak tj. vratili smo natrag da tako kažem oznaku izvornosti jer smo dobili preporuku da krenemo s oznakom zemljopisnoga porijekla."

Najvažnija razlika između tih oznaka je što kod izvornosti konačni proizvod mora proći sve faze proizvodnje u točno definiranom zemljopisnom području, a kod zemljopisnoga podrijetla to mora biti samo jedna od faza.

 

 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.