Za razliku od prošle godine kada su zbog idealnih vremenskih uvjeta proizveli najveću količinu soli u posljednjih 100 godina, u Solani Pag ove godine bilježe prosječnu proizvodnju.
26.09.2013.
11:44
Autor: Anita Perica
Za razliku od prošle godine kada su zbog idealnih vremenskih uvjeta proizveli najveću količinu soli u posljednjih 100 godina, u Solani Pag ove godine bilježe prosječnu proizvodnju.
Nije rekordna, ali je zato vrlo značajna zbog prelaska s mazuta na ekološki prihvatljiviju biomasu. Projekt vrijedan 19 milijuna kuna već je u prva tri mjeseca potvrdio opravdanost ulaganja i osigurao opstanak solane koja je zbog preskupog mazuta bila dovedena u pitanje. Tehnički direktor Solane Pag Bogdan Želehovski….
"Još je teško govoriti o uštedi, ali u grubo je to nekih 800 tisuća do milijun kuna uštede svaki mjesec."
O zaštiti izvornosti paške morske soli na razini europske unije nema tako dobrih vijseti. Od toga se mora odustati u korist oznake zemljopisnoga podrijetla.
"Dobili smo uvjeravanja iz Europe , od tih stručnjaka iz Europske komisije da će to teško proći."
U slučaju da se odbije oznaka izvornosti na razini Europe automatski se ukida i oznaka izvornosti na razini Hrvatske, koju su imali.
"Drugim riječima mi smo pokrenuli postupak tj. vratili smo natrag da tako kažem oznaku izvornosti jer smo dobili preporuku da krenemo s oznakom zemljopisnoga porijekla."
Najvažnija razlika između tih oznaka je što kod izvornosti konačni proizvod mora proći sve faze proizvodnje u točno definiranom zemljopisnom području, a kod zemljopisnoga podrijetla to mora biti samo jedna od faza.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora