Hrvatski radio

Radio Zadar

Ulaganje u obrazovanje uvijek se vraća

15.05.2018.

14:43

Autor: Filip Buzov - HINA

Davor Visnjic/PIXSELL

Davor Visnjic/PIXSELL

Foto: - / -

Predstavnici dva školska sindikata potpisali su s ministricom u Zagrebu temeljne kolektivne ugovore za učitelje i nastavnike. Zadržana je uglavnom ista razina prava s manjim izmjenama vezanim za posebne uvjete rada, odnosno za rad s učenicima s teškoćama u razvoju, rečeno je.

Naši sugovornici su Jere Bilan, županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Igor Radeka, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. 

Ovih dana Vlada je u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju, sindikati najavljuju novi krug borbe za povećanje plaća, naši fakulteti po kvaliteti su među najlošijima - pokazalo najnovije istraživanje svjetske mreže istraživačkih sveučilišta.

Novim ugovorima neke su nepravde ispravljene, no bilo je tu još prostora za poboljšanje naših prava - prva je reakcija županijskog povjerenika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Jere Bilana: Željeli smo povećanje od četiri posto za sve zaposlenike preko 20 godina staža, nismo to postigli u cjelosti.

Pregovori oko novih kolektivnih ugovora u visokom školstvu još uvijek traju - što ne čudi s obzirom na već duže vremena vruću političku situaciju. Ovo je već peti ministar, ministrica , ali idemo ipak prema kraju , nadamo se kako ćemo sve završiti za nekih mjesec dana- dodaje Igor Radeka, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. 

Prošla proračunska godina završila je u plusu, a tako će vjeruje se završiti i ova. U takvim okolnostima Sindikati će biti tvrde pregovorači s Vladom. Ovo je pravo vrijeme za pregovore, oni moraju sjesti s nama idućeg mjeseca za stol, isto tako smo svjesni kako od tih pregovora neće biti ništa ako Vlada ne shvati da je kranji čas , da je od svih djelatnosti u Hrvatskoj, ona u obrazovanju najniža - kaže Igor Radeka, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. 

Ulaganje u obrazovanje uvijek se vraća i najbrži je put u oporavak društva - poručuju naši sugovornici. Inače, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potpisala je danas Kolektivni ugovor za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama s predsjednicom Sindikata hrvatskih učitelja Sanjom Šprem, te Kolektivni ugovor za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama s predsjednikom Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimirom Mihalinec. Ugovori će biti na snazi do lipnja 2022. godine. U odnosu na ranije kolektivne ugovore zadržana je uglavnom ista razina prava s manjim izmjenama vezanim za posebne uvjete rada, odnosno na rad s učenicima s teškoćama u razvoju, rečeno je.

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.