Hrvatski radio

Radio Zadar

Ulazak u EU unosi red u pčelarstvo

27.02.2013.

14:02

Autor: ap

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pčelari će primjerice moći na tržnici prodavati svoje proizvode i neće morati imati fiskalnu blagajnu, ali neće istodobno prodavati med i breskve, ako su registrirani za pčelarsku proizvodnju, navodi zadarski pčelar Krste Bukvić.

Ususret proljeću zadarski pčelari nadaju se boljoj godini. Koliko je prošla bila loša najbolje govori podatak da su bez meda već tri mjeseca. Dugotrajna suša i ekstremna temperatura lani su im uništili proizvodnju.

Pa ipak, raste zanimanje za ovu djelatnost. U proteklih godinu dana na zadarskom području registrirano je 100 novih pčelara.  Poznati zadarski pčelar Krste Bukvić:

"U varijanti da proizvodite za vlastite potrebe to možete zadržati za sebe doma, ali za vas doma nije potrebno da imate tri tisuće čokota vinograda ili tristo košnica. Dakle, svoje proizvode u toj varijanti ne možete nikom i nigdje prodati. U varijanti kad ste se opredijelili za tržište imate bezbroj mogućnosti u koje se možete uklopiti kao robni proizvođač, čak na tržnici možete prodavati svoje proizvode i ne morate imati fiskalnu blagajnu, ali ne možete na tržnici prodavati med i breskve ako ste registrirani za pčelarsku proizvodnju."

Zadarska županija u ovom trenutku broji preko 250 registriranih pčelara. Ulaskom u Europsku uniju nadaju se boljim uvjetima bez obzira odluče li se za proizvodnju za vlastite potrebe ili za tržište.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.