Hrvatski radio

Radio Zadar

Ulazak u eurozonu i šengensko područje bit će snažan poticaj turizmu

29.06.2022.

19:09

Autor: HINA

Ilustracija - turisti u Zadru

Ilustracija - turisti u Zadru

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Iz Hrvatske udruge turizma (HUT) u srijedu su poručili da će ulazak Hrvatske u šengenski prostor i eurozonu biti snažan poticaj rastu turističkog prometa i konkurentnosti hrvatskog turizma te dodatno ojačati interes za Hrvatskom u osalim EU članicama.


Vijeće EU-a u srijedu je predložilo da se od 1. siječnja 2023. ukinu granične kontrole na kopnenim i pomorskim hrvatskim granicama sa zemljama šengenskog prostora, a od 26. ožujka sljedeće godine u zračnim lukama.

Početkom lipnja, pak, Europska komisija i Europska središnja banka objavile su izvješće o konvergenciji, prema kojem Hrvatska ispunjava sve kriterije te je EK predložila članstvo Hrvatske u eurozoni s 1. siječnjem 2023.

Ne bude li nekih nepredviđenih prepreka, Hrvatska bi tako u desetoj godini svoga članstva u EU-u postala istodobno članicom šengenskog prostora i eurozone, dviju najtješnjih integracija koje čine jezgru cijele Unije.

"Još jača integracija Hrvatske u EU, istovremenim ulaskom u eurozonu i šengenski prostor, izrazito je optimistična vijest za turistički sektor i cijelo gospodarstvo. Taj korak snažan je poticaj rastu turističkog prometa i konkurentnosti hrvatskog turizma. Jačanje razine sigurnosti zemlje koje donosi ulazak u šengenski prostor i usvajanje valute koju koriste naši gosti iz ključnih emitivnih zemalja, dodatno će olakšati dolazak i ojačati interes za Hrvatskom u članicama EU, ali i na potražnju iz trećih zemalja", poručio je Veljko Ostojić, direktor HUT-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.