Hrvatski radio

Radio Zadar

Umjereno kretanje, zeleno, zeleno i zeleno

07.01.2019.

11:43

Autor: Maja Savić

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / -

Kako se riješiti viška kilograma i toksina nagomilanih u blagdansko vrijeme a da pri tome tijelo ne pati? To su pitanja na koje je odgovorio nutricionista Branimir Dolibašić dodajući kako pri rješavanju problema treba imati mjeru.

Nakon nekoliko dana druženja, uglavnom sjedilačkog života i prehrane, zatrpavanje organizma delicijama svih vrsta skupilo se u post blagdansko vrijeme i kilograma. Kako bi se tijelo vratilo u ravnotežu nutricionista Branimir Dolibašić daje nekoliko savjeta:

" Sve se vraća ponovno u balans sa vježbanjem, ako to  nije bila prijašnja navika onda je bitna šetnja. Važno je da ste pokrenemo. Što se prehrane tiče, količnski trebamo manje jesti i to kalorijski slabiju hranu. To je u principu "živa hrana". Smisao je da jedemo više povrća, kroz salate, kroz kuhano,kroz juhe, a danas su popularni i smoothie obroci kao mix povrća i voća. Posni sir je odličan međuobrok koji će vas zasititi ali i pročistititi. Grickalice i slatkiše. zamijenite sa mrkvom koju narežete i jedete kao snack".

 

Dodaje i kako post može biti radikalna mjera u ovom dobu godine jer nam najmanje treba gladovanje koje može dovesti do pada imuniteta.

" U radnom ritmu stres je ono što isključuje opciju posta. Post bi trebao biti za vrijeme mirovanja gdje se tjelesni organi ne opterećuju već odmaraju i time pročišćavaju. Post je dobra stvar ali samo ako se provodi ispravno".

 

Umjereno vježbanje, manji obroci i zeleno zeleno, savjeti su koji bi vas bez puno napora trebalo vratiti u željeni balans sa kilogramima.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.