Hrvatski radio

Radio Zadar

Umjesto čipsa jela se mrkva

09.01.2023.

14:09

Autor: Suzana Dražić

Besplatni obroci u školama

Besplatni obroci u školama

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Iako s uvođenjem besplatnih obroka ima poteškoća jer neke škole primjerice nemaju kuhinje i blagavaonice, a samo manji broj može ponuditi topli obrok, svi podržavaju ovaj projekt.

Iako je u konačnici zamišljeno da to bude topli kuhani obrok, mnoge ustanove to nisu u mogućnosti ostvariti pa se najčešće dijele sendviči, voće, jogurti i slično. Jedna od takvih je Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje koja radi u tri smjene. 

Ravnatelj Dražen Adžić

I u Osnovnoj školi Benkovac krenuli su s podijelom besplatnih obroka. "U suradnji smo sa lokalnom trgovinom i pekarnicom",  kaže ravnatelj OŠ Benkovac Tonći Kuman i dodaje kako škola nema kuhinju, ali : 

Ravnatelj OŠ Benkovac Tonći Kuman

U OŠ Zadarski otoci prehrana je organiziran po principu švedskog stola, ističe ravnatelj Davor Barić, a uvođenjem prehrane u školama učenici bi mogli usvojiti i zdravije prehrambene navike.

"Tako da su jutros pojeli 5 kilograma mrkve i 20 kilograma voća. To je umjesto čipsa",  kaže Barić. Nekima će, pak, ovo biti prvi put da su uopće nešto i pojeli dok su u školi, tvrdi ravnatelj Dražen Adžić : 

  "Ima djece o kojima roditelji ne vode brigu ili im ne daju za marendu. Tako da ne pojedu ništa cijeli dan dok su u školi. Stoga je ovo veliki korak za svu našu djecu".

Uvođenje besplatnih obroka u škole

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.