Hrvatski radio

Radio Zadar

Umjesto medicinske usluge, opljačkale staricu

28.08.2019.

09:05

Autor:

Ivo Cagalj/PIXSELL, ilustracija

Ivo Cagalj/PIXSELL, ilustracija

Foto: - / -

Unatoč brojnim upozorenjima policije, građani starije životne dobi i dalje su lake mete prevaranata. Tako su prije dva dana dvije ženske osobe došle u kuću 85-godišnjakinje u Salima, te joj ponudile medicinske usluge.

Umjesto toga lakovjernu staricu su olakšale za više tisuća kuna. Stoga zadarska policija i dalje upozorava starije građane da ne nasjedaju na razne ponude osoba koje nude masaže, medisinske usluge ili kada se preko telefona ili uživo predstavljaju kao djelatnici raznih tvrtki i ustanova. Evo nekoliko policijskih savjeta:

Građani starije životne dobi najčešće su žrtve kaznenih djela prijevare. Razlozi su vrlo često odmakla životna dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnja. Prevaranti, osim telefonskih razgovora sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i postaju žrtve prijevara. Na našem području zabilježeni su razni oblici prijevare gdje se prevaranti lažno predstavljaju kao djelatnici centra socijalne skrbi, djelatnici raznih tvrtki (Elektre, raznih teeloperatera.), djelatnici  za usluge masaže i pomoć u kući i sl..

Pored navedenih načina prijevare uvijek postoji mogućnost pojavljivanja i novih oblika prijevare.

U cilju sprječavanja prijevara, građanima (posebice starijim građanima) se savjetuje sljedeće:

  • Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ!
  • Ukoliko se predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid!
  • Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima!
  • Ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom nuđenja na prodaju „po povoljnim cijenama“ raznih predmeta (medicinskih pomagala npr. masažera, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim „bolesti“, traženja milostinje i sličnog – jer se izlažete riziku!
  • Samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjivog porijekla može se prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih!
  • Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži!
  • Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila!
  • Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično)!
  • Odrasli članovi obitelji koji brinu o starijim osobama trebali bi iste upozoriti uz opetovano ponavljanje navedenih savjeta.


Posumnjate li u osobe, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192!

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.