Hrvatski radio

Radio Zadar

Umjetnina s mirisom sira i okusom janjetine

23.06.2017.

16:37

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Festival čipke prvi put ima zemlju partnera- Sloveniju što je rezultat dugogodišnje suradnje sa slovenskim čipkarskim udrugama. Uz naše, sudjeluju čipkarice iz Slovenije, Francuske, Velike Britanije, Nizozemske, Švicarske, Italije, Češke , Rusije, Japana.

U Pagu je otvoren 8. Međunarodni festival čipke kojeg je kao osobni izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović pod čijim se visokim pokroviteljstvom odvija manifestacija, otvorio župan Zadarske županije Božidar Longin.
                     Naši hrvatski otoci prostori su ljepote i tisuću priča . U tom kontekstu otok Pag svoju priču pripovijeda kroz fijuke bure, pripovijeda ju mirisom aromatičnog bilja i sira, okusom soli i čuvene janjetine te koncem ušivenim malim umjetničkim djelima koja su glas Paga prenijele diljem svijeta- rekao je na otvaranju izaslanik predsjednice župan Božidar Longin.

Podsjetio je i da je Paška čipka prije 7 godina upisana na UNESCO- vu listu materijalne kulturne baštine , ali i da je njena vrijednost prepoznata još od vremena kada je carica Marija Terezija na svom dvoru imala pašku čipkaricu koja je za nju šivala čipku. 
Na svečanosti otvaranja festivala bila je i veleposlanica Republike Slovenije u Hrvatskoj ni.e. Smiljana Knez te državna tajnica u Ministarstvu kulture Republike Slovenije Damjanovic Pečnik. Naime, Festival čipke po prvi puta ima zemlju partnera- Sloveniju što je rezultat dugogodišnje suradnje sa slovenskim čipkarskim udrugama. 
U ime domaćina nazočne je pozdravio gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
U programu su nastupili pjevači paških pučkih napjeva Ante Kurilić- Viola i Jelkica Tičić, najmlađi članovi KUD-a Družina i klapa Sol.
Na ovogodišnjem Festivalu čipke sudjeluju čipkarice iz Slovenije, Francuske, Velike Britanije, Nizozemske, Švicarske, Italije, Češke , Rusije, Japana i hrvatske čipkarice paške i lepoglavske te čipkarice iz Sikirevaca i Splita - objavljeno je na stranicama Zadarske županije. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.