Hrvatski radio

Radio Zadar

Umro je Ante Granik (78), cijenjeni novinar HRT-a

27.08.2022.

15:19

Autor: HRT Radio Zadar/Hina

Preminuo novinar Ante Granik

Preminuo novinar Ante Granik

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Ante Granik, cijenjeni novinar i reporter Hrvatske televizije, koji je u Šibeniku živio i radio od početka Domovinskog rata, umro je u subotu u 79. godini života.

Od 1966. bio je scenarist i redatelj u Programu za djecu tadašnje Televizije Zagreb, a potom u Obrazovnom i Dokumentarno-feljtonističkom programu. 


Od 1980. Granik je u Informativnom programu radio kao novinar i redatelj.


Iz Zagreba 1990. odlazi u HTV centar Split te je u Šibeniku organizirao TV studio i postaje njegov prvi urednik.


Za Domovinskoga rata kao ratni izvjestitelj Hrvatske televizije (HTV) izvještavao je iz Šibenika i zaleđa. U četiri desetljeća televizijskoga rada posebno se pamti Granikovo ratno izvještavanje - zbog profesionalnog i etičkog pristupa poslu.


Granik je svojim ratnim reportažama skrenuo pozornost cijele Hrvatske, ali i strane javnosti na Šibenik, koji se i kroz njegove priloge afirmirao kao jedan od gradova-heroja Domovinskog rata.


Pamtimo ga po izvještavanjima iz Domovinskog rata, po reportažama s mora i kopna, po posvećenosti novinarskoj profesiji, kažu njegove kolege. 


Granik je iza sebe ostavio bogatu riznicu kreativnih televizijskih reportaža sa snažnim autorskim pečatim.


Ante Granik dobitnik je nagrada HND-a Zlatno pero 1988. i Marija Jurić Zagorka 1998. te godišnje nagrade HRT-a 1993.godine.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.