Hrvatski radio

Radio Zadar

Unatoč kiši na "muraju" se istražuje i gradi

03.12.2019.

14:32

Autor: Vladimir Šetka

Unatoč kiši na "muraju" se istražuje i gradi

Unatoč kiši na "muraju" se istražuje i gradi

Foto: - / -

Zadarski bedemi, kulturno dobro pod zaštitom UNESCO-a, u novom ruhu bi trebali zasjati u rujnu iduće godine. Vrijednost projekta s PDV-om je oko 24 milijuna kuna i financira se sredstvima iz europskih fondova.

Unatoč kiši koja na našem području pada gotovo dva mjeseca, u gradskoj upravi smatraju da se radovi na bedemima odvijaju po zacrtanoj dinamici, pa očekuju da će izvođač obaviti sve radove u propisanom roku od 12 mjeseci. Radi se o složenom projektu, obuhvat je nekih 785 metara, a kako se radi o UNESCO zaštićenom nepokretnom kulturnom dobru stupanj zaštite s kojim smo se suočili je je najviši, da to tako kažemo, rekao nam je Ante Ćurković iz Odjela za EU-fondove.

Zbog toga se gotovo na dnevnoj bazi konzultiraju konzervatori, a na jednoj od tri sonde na gradilištu razgovarali smo i s Barbarom Peranić iz zadarskog Konzervatorskog odjela. Već sada je jasno da smo pronašli izvorni dovratnik portala koji je sagrađen u 16. stoljeću. Treba znati da je cijeli ovaj prolaz produžen polovinom 19. stoljeća i on je zapravo poništio onaj izvorni ulaz. Mi smo ga sada pronašli i tijeku je njegovo definiranje, rekla nam je konzervatorica Peranić. 

Arheološka istraživanja potrajat će još desetak dana, nakon čega slijede i ostali građevinski radovi. A kako bi bedemi ispunili svoju funkciju potrebno je do završetka svih radova definirati i režim prometovanja i parkiranja. U svakom slučaju promet će biti "režimski" i bit će strogo kontroliran u tom smislu da se bedem sačuva od neke daljnje devastacije, da tako kažem, dodaje Ćurković. 

A hoće li se sačuvati i drvored, koji je doduše već prorijeđen zbog bolesti nekoliko stabala. Prošli tjedna smo odredili sedam pozicija na dvije kortine - na kortini između bastiona Sv. Marcele i bastiona Sv. Roka, gdje će se zasaditi četiri nova stabla te na kortini između bastiona Sv. Roka i Sv. Dimitrija, gdje će se zasaditi još tri stabla, kaže Peranić. Također je u suradnji s Nasadima predviđena gradnja novoga drvoreda crnika uz vanjski rub ribarnice prema gradskoj luci.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.