Hrvatski radio

Radio Zadar

Unatoč vrućini nastavljaju se radovi na komunalnoj infrastrukturi na Viru

15.06.2019.

09:09

Autor: HRT Radio Zadar

Unatoč vrućini nastavljaju se radovi na komunalnoj infrastrukturi na Viru

Unatoč vrućini nastavljaju se radovi na komunalnoj infrastrukturi na Viru

Foto: - / -

Broj spojenih objekata i izvedenih priključaka na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu na otoku trenutno iznosi 2.324 (priključci) i 1.181 (objekti). Do početka ljetne sezone još će se obaviti spajanje u Miljkovici, a potom će se do ožujka 2020. dovršiti radovi na prvom dijelu III faze.

Radovima na Starom putu na objektu koji se spaja na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu I. faze te na objektu u Prezidi XLVIII – na obalni kolektor u sklopu II. faze – virsko komunalno poduzeće Vodovod Vir ušlo je u završnu fazu izgradnje sustava vode i odvodnje za prvu polovicu 2019. godine. Do okončanja tih poslova, odnosno do početka ljetne sezone, odradit će se još priključci u Miljkovici XII i XIV čime će brojka priključenih objekata na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu biti veća od 2.324, koliko ih je dosad spojeno na mrežu. 

- Imamo još 30 objekata za spajanje na kanalizacijsku mrežu u II. fazi, dok ćemo objekte u Miljkovici izvesti u narednih nekoliko dana - kaže inženjer Luka Zubčić, voditelj Odjela izgradnje u virskom komunalnom poduzeću. Brojka od 2.324 izvedenih priključaka znači kako se dosad na virsku vodovodnu i kanalizacijsku mrežu priključilo 1.181 objekata, odnosno 1.167 priključaka (597 objekata) u I. fazi, 1.157 priključaka (568 objekata) u II. fazi te 16 objekata u III. fazi izgradnje cjelokupnog sustava. Prvi dio III. faze izvodi se od Miljkovice XII do Prezide IV – s planom realizacije radova do ožujka 2020. godine – nakon čega slijede radovi drugog dijela III. faze koji uključuju objekte od Prezide VI do Prezide XVI i Prezide XXII, potom Stari put od Prezide VI do križanja s Virskim putom ili cestom D-306. U ovom je planu također uključeno spajanje objekata od Miljkovice XIII do Miljkovice XIX.

- Radovi će i u ovoj fazi trajati oko godinu dana, pa pretpostavljam kako ćemo ih okončati do ožujka 2021. godine - napominje inženjer Zubčić. 

Kako bi radovi tekli nesmetano i po planu, poduzeće Vodovod Vir zaposlilo je inženjerku građevine Suzanu Govorčin.  Izgradnja III. faze vodovodne i kanalizacijske mreže u virskom naselju Prezida projekt je vrijednosti 42,9 milijuna kuna s izvođačem radova Vodoinstalacijom iz Zadra i nadzorom koji vrši zadarska Aniva-inženjering. Projekt III. faze uključuje podizanje ukupno 12,5 kilometara vodovoda i 11,5 kilometara kanalizacijskog cjevovoda koji obuhvaćaju oko 1.300 do 1.400 objekata.

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.