Hrvatski radio

Radio Zadar

Univerzalni punjači već ove godine?

15.01.2020.

13:07

Autor: Filip Matijević

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / -

Svatko od nas kod kuće ima nekoliko punjača koje ne koristi. Svaki punjač poskupljuje uređaj za 250 kuna, a u okoliš ih se godišnje odloži više od 50 tisuća tona. Zato je Europski parlament raspravljao o potrebi uvođenja jedinstvenog punjača za mobitele i male elektroničke uređaje.

Već pet godina na svijetu postoji više mobitela nego stanovnika. A mobiteli su samo dio svijeta tehnologije kojem treba punjač. A tih punjača svako kućanstvo ima često i više nego mobitela. Poskupljuju svaki uređaj, a s 51 tisućom tona njih godišnje zagađujemo okoliš. Europski parlament pokušao je doskočiti ovom problemu još 2014., ali bezuspješno kaže hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan:

Nažalost, 2014. kada smo donijeli ovakvu direktivu, Komisija je dala industriji da se dogovori. To nije bilo nešto obvezujuće već zamolba da se napravi jedinstveni punjač. Naravno da se to nije dogodilo jer industrija zarađuje jako velik novac na tim punjačima.

Više zastupnika kritiziralo je Komisiju zbog neučinkovitosti ove direktive, a neki su išli i korak dalje kazujući da se Komisija možda bojala zamjeriti korporacijama koje se protive takvoj mjeri. Argument proizvođača je i 2014. i danas isti: standardizacija punjača kočila bi moguće inovacije ove tehnologije. Ipak, Borzan se nada da ćemo već ove godine imati univerzalni punjač u kućanstvu:

Mi smo u Europskom parlamentu zbog toga ovom raspravom izvršili pritisak koji će rezultirati rezolucijom Europskog parlamenta kojom tražimo da Komisija hitno reagira i da se ovo zakonski regulira kako bismo natjerali proizvođače na jedinstveni punjač. Imamo pozitivne signale iz Komisije no u ovom trenutku je teško reći hoće li se to dogoditi u roku od dva, tri ili šest mjeseci. No, u svakom slučaju idemo ka pozitivnom rješenju.

A konačno će se nešto učiniti i za okoliš jer će se smanjiti elektronski otpad koji u Europskoj uniji i dalje raste i do pet posto godišnje.

BORZAN O PUNJAČIMA

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.