Hrvatski radio

Radio Zadar

Uoči blagdana Vele Gospe počela trodnevna duhovna priprava

13.08.2022.

15:05

Autor: Radio Zadar

Gospin kip

Gospin kip

Foto: Dino Stanin / Pixell

Uoči blagdana Vele Gospe jučer je počela trodnevna duhovna priprava i traje do 14. kolovoza. Objavljujemo raspored misnih slavlja :

Župna zajednica u Ugljanu se ove godine uz pripravu za proslavu župne svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije, priprema i za otvorenje jubilejske godine - 600. obljetnice izgradnje župne crkve.


U subotu 13. kolovoza na blagdan svetih Hipolita i Kasijana misu s početkom u 19 sati u njima posvećenoj crkvi predslavi dekan ugljansko-pašmanskog dekanata i župnik Kali i Kukljice don Mario Akrap. Tijekom mise održat će se blagoslov nove oltarne slike koja je djelo akademskog umjetnika Dragana Jelavića.


Vrhunac priprave bit će u nedjelju 14. kolovoza, kada misu i otvaranje jubilejske godine s početkom u 10:30 u župnoj crkvi predvodi zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić. Pola sata prije mise bit će molitva Gospine krunice, a na kraju euharistijskog slavlja nadbiskup će udijeliti papinski blagoslov s kojim se može primiti potpuni oprost.


Proslava svetkovine Velike Gospe započet će molitvom Gospine krunice u 10 sati i slavljem mise u 10:30. Popodnevno svečano misno slavlje predvodit će mladomisnik Zadarske nadbiskupije don Mario Mršić u 19:30, a nakon mise održat će se procesija s likom Gospe Ugljanske ulicama mjesta.

 Svetkovina Velike Gospe svečano će biti proslavljena u ponedjeljak 15. kolovoza u svetištu na Velikom Rujnu na Velebitu u Župi sv. Jurja mučenika u Starigradu – Paklenici. Svečanu euharistiju u 10.30 sati predvodit će zadarski nadbiskup Želimir Puljić.


Trodnevna duhovna priprava počela je jučer i traje  do 14. kolovoza. Prva dva dana u župnoj crkvi će se u 19.30 sati moliti Gospin ružarij, nakon čega će u 20.15 sati biti slavljena misa.

Uoči Velike Gospe 14. kolovoza u svetištu na Rujanu će se u 19 sati moliti Gospin Ružarij, slijedi u 20 sati misa bdjenja i procesija sa svijećama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.