Hrvatski radio

Radio Zadar

Uoči obilježavanja 28. obljetnice masakra u Škabrnji

17.11.2019.

08:40

Autor: V.Šetka

foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL - Početak hodnje pripadnika bojne Pauci

foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL - Početak hodnje pripadnika bojne Pauci

Foto: - / -

Dan uoči obilježavanja 28. obljetnice masakra u Škabrnji, kada su neprijateljska vojska i pobunjeni Srbi ušli u to ravnokotarsko selo, te ubili dio mještana i branitelja i zapalili kuće, mještani se paljenjem lampiona i koncertom duhovne glazbe prisjećaju svojih najmilijih.

U spomen na tu žrtvu pripadnici bojne Pauci od jučer iz Knina hodaju do Škabrnje, gdje stižu u sutra ujutro.

Glavnom škabrnjskom ulicom, kojom je prije 28 godina prolazila kolona civila koji su preživjeli stravičan masakr i svjedočili gubitku najmilijih i večeras će zasjati na stotine lampiona. U sjećanje na poginule koji su ubijeni u obrani svoga mjesta. I tada 17. Studenoga 1991. godine bila je nedjelja uoči napada na mirno ravnokotarsko mjesto, prisjeća se Danka Dražina - tada mlada djevojka koja je branila svoje mjesto od velikosprskoga agresora. A bolno je i danas - 28 godina kasnije, kaže Branka Ražov, također braniteljica. Dodaje, stradanje Škabrnje ne smije se zaboraviti.

Počast žrtvama Škabrnje odaju i pripadnici 3. mehanizirane bojne Pauci. Njih 57-ero jučer su iz Knina krenuli na simoličnu hodnju do Škabrnje dugu 75 kilometara, gdje stižu sutra ujutro. 

Središnja komemoracija te mimohod do mjesnoga groblja u Škabrnji bit će održani sutra.

Više u tonskom prilogu.

 

Prilog Vladimira Šetke

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.