Hrvatski radio

Radio Zadar

Uoči početka udarne sezone, neki iznajmljivači na teškim mukama

15.06.2016.

14:13

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ulazimo u udarni dio turističke sezone, a još uvijek imamo velik broj slučajeva u kojima se kasni sa kategorizacijom objekata iako su zahtjevi odavno predani - ovo upozorenje u ime iznajmljivača šalju iz Turističke zajednice Pakoštane.

Prema riječima direktorice TZ-a Pakoštane Danijele Vulin situacija je dramatična i traži brza rješenja:

Dolazimo u problem, da mi za ovo ljeto zbog manjka osoblja u nadležnim uredima nećemo uspjeti, odnosno naši ljudi neće uspjeti kategorizirati svoje objekte, a samim time neće biti u mogućnosti legalno iznajmljivati na način da se gost prijavi i plati boravišna pristojba turističkoj zajednici.

 

Evo odgovora Iz Ureda državna Uprave u Zadarskoj županiji . 

Od početka ove godine do danas zaprimljeno je 1960 zahtjeva za upis u Upisnik o pružanju ugostiteljskih usluga u domaćinstvu. Ured je riješio 1503 zahtjeva, ostali su u postupku. Gledajući dinamiku zaprimanja zahtjeva, najveći broj je predanih zahtjeva tijekom svibnja i lipnja mjeseca (770), unatoč pozivima da se postupci pokrenu početkom godine za ovu sezonu. Budući da je postupak složen u smislu svakodnevnog rada sa strankama, obrade zahtjeva, organizacije i obavljanja očevida na terenu, utvrđivanja nedostataka, nedostatne dokumentacije i sl. te izrade i otpreme rješenja, Ured ulaže maksimalne napore kako bi uz postojeće kadrovske i materijalne resurse riješio što više predmeta.

Budući da smo angažirali dodatne djelatnike u pojedinim fazama ovih postupaka mišljenja smo da ćemo u slijedećih mjesec dana riješiti značajan broj pristiglih zahtjeva. Moramo još jednom napomenuti da i stranke kasne s podnošenjem zahtjeva i pripremom prostora pa dođe do situacije da im je jako žurno dobiti rješenje što prije, što ovaj Ured najčešće i čini u okvirima svojih mogućnosti.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.