Hrvatski radio

Radio Zadar

Uočili požar na izviđanju

27.07.2015.

16:22

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Posada protupožarnog zrakoplova Airtractora AT-802 je danas tijekom izviđanja uočila požar na području Brna na Korčuli. Požar je bio u začetku, ali se velikom brzinom počeo širiti prema kućama. Zahvaljujući brzoj akciji posade požar je za manje od 10 minuta lokaliziran.

Pilot Airtractora natporučnik Denis Smajo rekao je je kako je ovo praktičan primjer uporabe Airtractora koji je bio u izviđanju.

          Požar se širio prema kućama, odmah smo ispustili vodenu bombu iz Airtactora i hitno pozvali dva Canadaira koji su se nalazili u gašenju na Pelješcu i koji su došli za 7 minuta te počeli odmah djelovati tako da je širenje požara zaustavljeno, a kuće su spašene. Ovdje je bila ključna dobra procjena i brza reakcija, gašenje je otežano zbog dima i dalekovoda iz kojih je nakon našeg traženja isključena struja pa je suradnja i koordinacija na svim područjima bila izuzetna, iznio je Smajo tijek brze reakcije letačkih protupožarnih posada.

Drugi Airtractor AT-802 također je na izviđanju uočio požar na području Marčana u Istarskoj županiji te odmah zatražio dolazak još jednog Airtractora, te se na na ovom požarištu trenutno nalaze dva Airtactora, izvijestili su iz MORH-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.