Hrvatski radio

Radio Zadar

Upis u vrtić već u lipnju, 8 HAK-ovih milijuna i škola u Kožinu

06.05.2022.

15:01

Autor: Filip Matijević

.

.

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Upis u dječje vrtiće na području grada Zadra za sljedeću pedagošku godinu počet će već u lipnju i to elektroničkim putem.

Gradonačelnik Branko Dukić istaknuo je da je odluka o upisima u dječje vrtiće donesena u suglasju s predškolskim ustanovama kojima je osnivač Grad Zadar; DV Radost, DV Sunce, DV Latica, ali i s udrugama čiji je primarni cilj briga za djecu s teškoćama. Pročelnik za odgoj i školstvo Joso Nekić istaknuo je novosti: 

Jedna od najvažnijih je da ćemo napraviti zajedničko povjerenstvo za upis za sve tri ustanove. Druga novina su elektronski upisi u dječje vrtiće preko platforme koju je razvio Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva. Upisi će biti u lipnju. Sukladno zakonu, pravo na izravan upis imaju djeca prije polaska u osnovnu školu, a za svu drugu djecu smo napravili bodovanje.

Joso Nekić, pročelnik za odgoj i školstvo

Činjenica je da neke od obitelji s jednim djetetom, njega neće moći upisati u vrtić jer jednostavno nema mjesta, priznao je Nekić. Ali, početkom nove pedagoške godine trebao bi se otvoriti Višnjik III gdje će se dobiti mjesta za još više od stotinu djece, a i jedan novi privatni vrtić pokrenut će nove skupine, kazao je Nekić.


Od drugih točaka vrijedi istakunuti da će Grad refinanciranjem zaduženja za projekt Aglomeracije uštedjeti 3,8 milijuna kuna, ali će zato vijećnici u utorak na Gradskom vijeću odlučivati o davanju jamstva Liburniji za podizanje kredita vrijednog 10 milijuna kuna kako bi ovaj gradski prijevoznik ostao likvidan.


Dnevni red ugledat će ponovno tri točke. Prva je prodaja prostora na Relji kojim se koristio HAK. Osam milijuna kuna od prodaje tog prostora je već uračunato u proračun i ako se ne proda, jednak iznos morat će se oduzeti drugim korisnicima, kazao je pročelnik Ivan Mijolović. Vijećnici će raspravljati i o dva prijedloga izrade planova uređenja. Jedan je Urbanistički plan uređenje stambene zone zapadno od povijesne jezgre Kožina.

Želimo izgraditi školu, a preduvjet da uopće počnemo planirati školsku zgradu su odluke o izradi Urbanističkog plana. Dakle, nikakva stambena izgradnja ne dolazi u obzir.

gradonačelnik Branko Dukić

Drugi plan je onaj detaljnog uređenja Tehničkog školskog centra, na prostoru današnje Strukovne odnosno Tehničke škole.

Polivalentnu dvoranu sjeveroistočno od same škole nije moguće izgraditi bez izmjene ovoga plana. Ništa drugo izvan tih ciljeva i programa nije moguće mijenjati!

Darko Kasap, pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo

Na kolegiju je gradonačelnik Dukić, uobičajeno, podnio i izvješće o radu u drugom dijelu 2021. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.