Hrvatski radio

Radio Zadar

Upoznajte malog lisca Lea

24.05.2016.

15:23

Autor: Žana Ljuština

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadranka Marija Skroče, članica Lovačkog društva Dijana, udomila je lisičića Lea. Pronašla ga je pokraj svojeg imanja u lisičjoj jami bez majke. Pretpostavlja da je stradala u lovačkoj hajci. Sada se brine za njega, dala mu je ime Leo te ga redovito vodi veterinaru.

Ni mali pinč ni tvor. Ovo je prava pravcata crvena lisica. Zapravo lisac, Leo. Ima dva mjeseca, a posljednjih mjesec i pol za njega se brine Zadranka Marija.

Super se ponaša, malo je plašljiv prema ljudima ali prilagođava se. - kaže Marija Skroče, vlasnica lisca Lea.

Marija je Lea pronašla u šetnji, na svojem imanju. Imao je tek desetak dana. Odmah ga je odvela veterinaru.

Uh što si slatki. - tepa mu veterinar Darko Morožin.

Liječio je doktor Darko i iguane i afričke tvorove. No ovo mu je prva lisica.

Svaka divlja životinja je divlja životinja. Ali u uvjetima kad je u kući pod stalnim nadzorom svaka životinja se može pripitomiti. - objašnjava Darko.

A Leo je za to pravi dokaz. Već se odaziva na ime, nuždu obavlja u piljevini, uči se šetati s pomoću povodca. Stari mačak Bobo njegov je najbolji prijatelj.

Ne znam dali bi se snašao u prirodi već kad je ovdje ne znam to je teško, kad ga zavoliš malo je teško o tome odlučiti. - govori Marija Skroče.

Da se ovdje dogodila ljubav koja pomiče granice, nije upitno.

Ja sam inače lovac. Sad kad vidim njega ..da vidim lisicu u lovu ne znam bil bi se usudio pucati u lisicu. Zavolio sam ga!! - kaže Marijin sin, Božo Skroče.

S ljubavlju gleda mali lisac i patke i guske... i ne sluteći da bi u prirodi sve bilo bitno drukčije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.