Hrvatski radio

Radio Zadar

Uprava ribarstva: Područja za potegače smanjena su za 70-80 posto

20.11.2020.

12:37

Autor: Suzana Jakšić Mandić

ilustracija: Duško Jaramaz / Pixsell

ilustracija: Duško Jaramaz / Pixsell

Foto: - / -

U Upravi ribarstva Ministarstva poljoprivrede zatražili smo komentar jučerašnjeg priopćenja Udruge Prijatelji životinja koja je upozorila na posljedice prekomjernog korištenja koćarskih mreža potegača. Zalažu se za potpunu zabranu njihove upotrebe .

Mreže potegače su dobile derogaciju na tri godine i područja koja su trenutačno dozvoljena za potegaču u odnosu na prethodno su smanjena za 70-80 posto , broj autorizacija je također smanjen za 70 posto, svi moraju imati VMS odnosno praćenje plovila, moraju ispunjavati elektronski očevidnik , moraju doći na posebno iskrcajno mjesto - znači oni su pod velikom kontrolom i pod velikim ograničenjima - komentira za Radio Zadar pomoćnik ministrice pojoprivrede Ante Mišura. Prijatelji životinja naime smatraju da zakonska regulativa vezana uz korištenje mreža potegača ne daje rezultate jer mnogi ribari love u područjima gdje one nisu dopuštene - objavili smo jučer

Ta derogacija ističe sljedeće godine nakon čega će se tražiti nova- dodaje Mišura. Pokušava se naći najbolji način suživota ali jako su ograničeni ti alati u odnosu na razdoblje prije ulaska u EU - napominje.

Ima li ministarstvo odnosno Uprava ribarstva dovoljno resursa za nadzor ovog područja ribarstva ? Imamo 2 plovila za ministarstvo, 4 su nabavljena za carinu, 2 su isporučena obalnoj straži i dogodine će biti 2 isporučena. Tu su i plovila policije, inspekcije… imamo 200-injak ovlaštenih u mupu,carini i obalnoj straži. Zajednički jedino možemo osigurati dobru kontrolu jer imamo preko 6 tisuća kilometara obale uključujući i ZERP, potrebni su nam značajni resursi za dobro kontrolu ali smo na dobrom putu zadnjih nekoliko godina - kazao nam je pomoćnik ministrice Ante Mišura. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.