Hrvatski radio

Radio Zadar

Upravno vijeće bez odluke o smjeni ravnateljice

05.03.2019.

12:45

Autor: Božidar Kolega

Upravno vijeće bez odluke o smjeni ravnateljice

Upravno vijeće bez odluke o smjeni ravnateljice

Foto: - / -

Upravno vijeće zadarskog Centra za socijalnu skrb nije danas donijelo odluku o sudbini ravnateljice centra Vesni Burčul, čiju je smjenu zbog stravičnog slučaja na Pagu zatražila ministrica Murganić. To je novinarima priopćila predsjednica vijeća Marina Dujmović Vuković.

Nakon dvosatne rasprave predsjednica vijeća Marina Dujmović Vuković novinarima je izjavila kako odluku o smjeni vijeće ni danas nije donijelo.

Za danas smo završili. Ovu sjednicu smo završili. Raspravili smo izvješće. Zatražili smo od ravnateljice pisana pojašnjenja o nekim točkama nalaza kako bismo mogli odlučivati. Rok za dostavu tog pisanog pojašnjenja je petak 8. ožujka. Nakon što dobijemo pisano pojašnjenje zakazat ćemo sljedeću sjednicu.

Javnost još uvijek ne zna koliko su teški propusti koje je  nadzor utvrdio. Naime, pojavile su se i informacije kako ti propusti nisu ozbiljni. Ministrica Nada Murganić danas objašnjava:

Nalaz na osnovu kojega sam ja donijela ovu preporuku govori suprotno. U nadležnosti ministarstva i ministrice je upravni nadzor i on je gotov.  I upravno vijeće o odgovornosti ravnateljice raspravlja samo na osnovu nalaza koji je donio upravni nadzor. Nadzor o kojem se sad vjerojatno već govori u javnosti, to je onaj stručni. On je i u nadležnosti Komore socijalnih radnika. Kakav će on biti ja zaista na njega niti želim niti mogu utjecati.  

Dodajmo ovome i kako ravnateljici Burčul 16. ožujka,  istječe mandat , a na novi se natječaj jedina javila. A u obranu ravnateljice i danas su stali djelatnici centra koji hvale njezin rad. U obranu protiv , kako su rekli  hajke na ravnateljicu stiglo je čak i troje Zagrepčana koji također rade u sustavu socijalne skrbi.

Što smo nezadovoljni sustavom socijalne skrbi, nezadovoljni su načinom na koji nas se tretira. Nezadovoljni smo sa time kakva je slika o socijalnim radnicima. Naša ravnateljica je socijalni radnik i to vrlo dobar socijalni radnik.

Ovo što se događa nije OK. Zato što straši kompletno sve ove ljude koji rade u socijali i kojima je teško i koji rade u nemogućim uvjetima.

Svi oni kažu kako nisu zakazali ljudi koji rade na terenu već je problem u sustavu.

prilog Božidara Kolege

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.