Hrvatski radio

Radio Zadar

UPU Bregdetti ponovno uzbrukao žitelje Arbanasa

17.03.2021.

14:49

Autor: Filip Buzov

HRT Zadar

HRT Zadar

Foto: - / -

Iako novi prijedlog Urbanističkog plana uređenja zone mješovite namjene Bregdetti predviđa manju stambenu gradnju, ucrtane javne sadržaje i daleko veći broj parkirnih mjesta nego onaj prethodni - dio žitelja Arbanasa kao i predstavnici tamošnjeg Mjesnog odbora i dalje su nezadovoljni.

Prigovori izrađivačima plana - arhitektonskoj radionica Marušić kao i gradskoj vlasti upućeni su tijekom današnjeg javnog izlaganja plana u Velikoj vijećnici zadarske Gradske uprave. 

Podsjećamo, riječ je o prostoru na površini od preko 11 hekatara, koji se u najvećem dijelu odnosi na državno zemljište uz željezničku prugu, a tu je i dio uvale Bregdetti, točnije prostor "bivše Zadranke" gdje se predviđa gradnja novog stambenog naselja. Upravo je spomenuto naselje - najveći trn u oku žitelja Arbanasa koji strahuju od doseljavanja dvije tisuće novih stanovnika bez odgovarajuće prometne i javne infrastrukture.

Dodajmo i kako je izradu ovoga plana . financirao privatni investitor, njemačka tvrtka - vlasnik najvećeg trgovačkog centra u Zadru na što se osvrnuo Zvonimir Rogić, predsjednik Mjesnog odbora Arbanasi : Da li bi se u Njemačkoj mogao usvojiti plan bez prometnog rješenja ? - upitao je uvodno.  Rogić smatra i kako novi plan nije puno izmjenjen u odnosu na prethodni, a njegove sumještane kaže dodatno buni studija o povezivanju tog dijela grada i Gaženice, a čiji je autor također P.Marušić. Velik broj upita tako je imao zbog najave uređenja četverotračne Biogradske ceste.  

Tko garantira da će se država i Hrvatske željeznice sutra odreći svog zemljišta u korist grada, svjedoci smo kako pruga još nije izmještena, zašto se prvo ne uredi prometna infrastruktura, a tek onda dopusti gradnja - bili su glavni prigovori mještana Arbanasa.

S druge strane o planu uz arhitekta Marušića, za odgovore je u ime grada bio zadužen Matko Segarića iz Upravnog Odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo grada Zadra.

Inače, ovo javno izlaganje bilo je prvo u nizu jer je ograničen broj ljudi zbog epidemioloških mjera. Primjećen je i velik broj gradskih vijećnika koji je negodovao zbog cijele situacije, dok je SDP-ov Daniel Radeta udaljen iz vijećnice jer nije bio na popisu za prvo predstavljanje u deset sati.

 Više u tonskom prilogu

Prilog:

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.