Hrvatski radio

Radio Zadar

Uređena planinarska staza za Pustograd

13.07.2015.

12:12

Autor: Općina Tkon/HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U organizaciji Općine Tkon, na otoku Pašmanu uređena je i markirana turističko-planinarska staza koja vodi od trajektne luke Tkon, do utvrde na brdu Pustograd iznad uvale Zaklopica na jugoistočnom dijelu otoka. Vrh brda je na 108 metara nadmorske visine.

Prvi - "asfaltirani" dio staze kojem je visinska razlika 20 metara, a dužina 4000 metara, većim djelima vodi planinara uz more. U unutrašnjost otoka odvaja se kod plaže Bartovica. Visinska razlika "škraping" dijela staze je 88 metara, dužina oko 300 metara, a za uspon treba oko 30 minuta. Teren težak i prepun škrapa, pa zahtijeva dobru obuću i planinarske štapove – upozoravaju u Općini Tkon. Za one koji ih nemaju, na početku staze pripremljeni su priručni štapovi.

Stazu koristite na vlastitu odgovornost! - Općina Tkon

Put vodi uz trošnu dalmatinsku okruglu kamenu kućicu, bunju, koja je služila čuvarima ovaca kao     sklonište  za lošeg vremena. Na brdu se nalaze zidine vojne utvrde izgrađene na temeljima zdanja iz bizantskoga  doba iz 6. stoljeća. To je mjesto bilo važno motrilište s kojeg su se nadzirali i štitili     Pašmanski i Zadarski  kanal. Pustograd je važan arheološki lokalitet koji još treba istražiti, a kao povijesna baština ušao je u  Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Na vrhu će posjetitelj biti nagrađen lijepim panoramskim vidikom. Sa sjevera prema jugu vide se sjeverni Velebit, Sveto brdo i Crnopac, te Biograd i Vransko jezero kao na dlanu. Zatim Vrgada, Žirje, Kornat (Metlina i Ploča), Veliki Bokolj (najviši vrh Pašmana) i  Zadar. 

Raznolikost aromatičnog bilja i ljekovitih trava, među kojima su kadulja, smilje i mirta, te zanimljiv životinjski svijet daju posebnu draž i obogaćuju sliku cijelog područja. Na ovaj je način turistička ponuda otoka Pašmana postala bogatija za još jedan zanimljiv turistički i planinarski sadržaj u kojem će uživati turisti i domaći posjetitelji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.