Hrvatski radio

Radio Zadar

Uređenje plaža Kolovare i Diklo: a gdje su radnici ?

14.10.2020.

12:39

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: SJM

foto: SJM

Foto: - / -

Dijelovi dviju zadarskih plaža – one u Diklu te one na Kolovarama , idućeg bi ljeta trebale imati atraktivna sunčališta te saniran obalni pojas. Počinje naime prva faza radova na uređenju obale na Kolovarama te druga faza izgradnje sunčališta u Diklu.

Jutros na ovim gradilištima zatičemo samo graditeljske oznake i jedan bager, pa smo se raspitali gdje su radnici. Djelatnici tvrtke Minigradnja iz Vodica čekaju stabilizaciju vremena kako bi prišli prvoj fazi obnove plaže Kolovare, odgovaraju na naš upit u Upravnom odjelu za EU fondove grada Zadra. To je prva od tri planirane faze, navodi pročelnik Ante Ćurković: Prva faza koja se događa sada odnosi se na sanaciju obalnog zida rive, popločanje kupališta i šetnice te izvedbu sunčališta, ugradnju javne rasvjete, sve u dužini 140 metara između stare zrade Poliklinike i ugostiteljskog objekta tzv Hitcha. Sklopljen je ugovor na 2,205 milijuna kuna, očekivani  rok završetka radova je svibanj 2021. godine - pojašnjava za naš program pročelnik Ćurković. 

Dodaje kako 2. faza predviđa uređenje zelenih površina, sanitarnih paviljona, postavljanje betonskih klupa, sunčalište, uređenje gornje šetnice, a treća dovršetak cijele obalne linije i šetnice. Za ove dvije faze tek treba osigurati sredstva : Čim se otvori neka mogućnost za prijavu 2. I 3. Faze, neki natječaji, mi idemo jer je dokumentacija spremna - rekao nam je Ćurković.

Ovaj zahvat vrijedi  2 milijuna i 200 tisuća kuna gradskog novca, s tim što s 500 tisuća pomaže Ministarstvo turizma. Što se  Dikla tiče, tamo su nastavljeni radovi sredinom rujna, no također bez radnika na terenu. Pojašnjava gradski pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap:  U ovom trenutku se ništa ne radi na terenu dok konstrukcija u cijelosti ne bude gotova. Trenutačno se unutar same tvrtke vare plastični elementi koji će nositi buduću konstrukciju šetnice i sunčališta. Ona će se montirati na nosače, iznad postojećih škrapa kako bi se većim dijelom očuvao izvorni izgled obale. 

Za mjesec dana, kako predviđa Kasap,  6 metara dugi dijelovi konstrukcije počet će se dopremati u Diklo pa ćemo tada i moći dobiti bliži uvid u izgled novog dijela dikljanske obale odnosno plaže. Ovaj zahvat vriejdan je 3 milijuna 200 tisuća kuna, opet uz sudjelovanje Ministarstva turizma . 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.