Hrvatski radio

Radio Zadar

Urod grožđa u Nadinu prepolovljen

05.10.2016.

12:05

Autor: Jelena Tomac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Završila je berba grožđa na 400 hektara vinograda u Nadinu - najvećem vinogradarskom području Zadarske županije. Bila je ovo teška godina za vinogradare. Urod u Nadinu je prepolovljen. No, kvalitetom grožđe ni ove godine nije podbacilo.

Nakon berbe merloa, grenaža, siraha i maraštine, zadnji je na red došao i caberne. Kada već nije cijele godine, vrijeme je poslužilo barem tijekom berbe.

Lipo je vrime, sunce, bolje nam je neg na plaži - kaže Koviljka Glavić.

Koliko treba za jedan red obrati? Ovisi koliko je red, koliki je rod, koliko je zdravo grožđe, ima tu raznoraznih situacija. - priča Tatjana Glavić.

Na što treba obratiti pozornost, pripaziti? Čuvati prste i probirat ovo suho. Znači da budu samo zdravi unutra? Da. - kaže Katica Brkljača.

Odvajanje zdravih od suhih ove je godine velik posao.

Teška, loša godina, ja se nadam da se više neće ponovit, imali smo led, smrzotine jake pa smo imali sušu, pa jaku olujnu buru orkansku koja je pomlatila već vidite kako su ti redovi nagnuti i onda smo još iza toga imali peronosporu i ovo je rezultat te peronospore. - žali se Božo Glavić.

Sve u svemu, u vinogradima Tomislava Glavića 60 posto manje grožđa. Ništa bolje nisu prošli ni ostali nadinski vinogradari.

Dvadesetčetvrti smo imali jako mraz koji je najviše pogodio grenaž crni od 50-100 posto, a inače kompletno Nadinsko blato je pretrpilo štetu od 20-100 posto ovisi o sorti i mikrolokaciji. - govori Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Nadin.

Ali vina će ipak biti. Otprilike, butelja po trsu.

Pa trenutno imamo na fermentaciji sirah i grenaž, maraština, rose, sa današnjom berbom cabernea završavamo berbu i onda ćemo ići u otakanje i fermentaciju cabernea. - dodaje Tomislav.

Unatoč svim problemima, parametri kakvoće odnosno kiselina i šećera su izvrsni. Zato se očekuje da će i ove godine zadarski kraj dati vrlo dobra dobra pa i natprosječno dobra vina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.