Hrvatski radio

Radio Zadar

Urod ispod prosjeka, ali kvaliteta vrhunska

29.09.2016.

12:04

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Urod grožđa na zadarskom području ove je godine slabiji od prosjeka, ali će zato, procjenjuju stručnjaci, biti dobrih i natprosječnih vina. Kad se sve zbroji cjelokupan urod u odnosu na prosjek manji je 40 posto.

Vrlo zahtjevna godina za vinogradare, mraz na početku vegetacije, koji je najviše pogodio naše najveće uzgojno-vinogradarsko područje - Nadinsko blato - prouzročivši štete, ovisno o sortama i podlozi od 20 do čak 80 posto u nadinskim vinogradima. Nakon mraza prekomjerna kiša u svibnju i lipnju donijela je peronosporu i dodatna oštećenja, a problema je bilo i zbog nezapamćene bure tijekom ljeta. Kad se sve zbroji cjelokupan urod u odnosu na prosjek:

       To je nekakva procjena da je urod manji 40 posto, znači to je nekakvih 8 do 9 tisuća tona manje u odnosu na prosjek.

Uz ovakvu procjenu Zvonimir Vlatković iz poljoprivredno-savjetodavne službe ističe kako su usprkos manjoj rodnosti parametri kakvoće vrlo dobri:

       Parametri su i kiselina koje smo pratili i šećera izvrsni i smatramo da ovi moštevi i mlada vina od ovih prvih berbi krajem kolovoza da će to biti aromatična vina, punija vina.

Otkupne cijene razlikuju se po sortama, a sad su i niže nego na početku berbe:

       Pa ne znam, od nekakvih 5 kuna pa do 7 , evo prosjek nekakav 5 i pol - 6 kuna.

Autohtone sorte kao što su babić, maraština, plavina, debit još će se izvjesno vrijeme brati zbog povoljnih vremenskih uvjeta ovih dana:

       Evo savjetujemo da još znači pričekaju jer može se samo nakupiti više šećera i s tim automatski imati bolju kakvoću naših autohtonih vina - poručio je uz ostalo Zvonimir Vlatković iz poljoprivredno-savjetodavne službe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.