Hrvatski radio

Radio Zadar

Usavršavanje poduzetnika u inozemstvu

14.05.2013.

08:54

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gospodarska komora Zadar predstavila međunarodni program "Erasmus za poduzetnike - početnike". Mladi poduzetnici kod starijih kolega u EU mogu se usavršavati do 6 mjeseci. Hrvatska ove godine prvi put sudjeluje u programu koji je počeo 2009.

U županijskoj Gospodarskoj komori održano je predstavljanje programa Erasmus za mlade poduzetnike - početnike. U sklopu programa, kojeg financira Europska komisija, poduzetnici-početnici imaju priliku raditi kod iskusnijeg i već etabliranog poduzetnika iz neke zemlje Europske unije u razdoblju od 1 do 6 mjeseci te tako proširiti svoje radno iskustvo i naučiti kako voditi i razvijati vlastito poslovanje.

Gotovo svi su zadovoljni iskustvom koje su dobili, rekla je voditeljica projekta Vesna Torbarina iz Hrvatske gospodarske komore:

"Preko 90 % mladih ima pozitivna iskustva. Isto tako i preko 90 % iskusnih poduzetnika domaćina koji prihvaćaju mlade iz drugih zemalja, kao što mogu i kod nas u Hrvatskoj prihvatiti iskusni poduzetnici mlade iz drugih zemalja, imaju pozitivna iskustva. Kažu da su proširili svoje kontakte, svoja znanja, vještine, i da svakako bi preporučili drugima da su uključe u program" navodi Torbarina.

Koristi imaju i tzv. poduzetnici- domaćini koji tako mogu raditi s mladim poduzetnicima koji imaju nove i svježe ideje te steći znanja o stranim tržištima. Hrvatska po prvi put sudjeluje u ovom programu razmjene poduzetnika, koji se inače u Europskoj uniji provodi od 2009.-te te je kroz njega prošlo 1 500 poduzetnika. Vesna Torbarina stoga smatra kako će zanimanje za sudjelovanje u projektu koji će se provoditi sljedeće dvije godine biti veliko.

"U protekla dva mjeseca od kada se program provodi u Hrvatskoj prijavilo se deset mladih poduzetnika, a 3 dogovora o razmjeni već su sklopljena. Prijavljeni poduzetnici ubačeni su u bazu podataka gdje mogu tražiti poduzetnike domaćine prema kriterijima koji im odgovaraju, djelatnosti, zemlji, jeziku itd."

Kad nađu poduzetnika koji im odgovara kontakte dalje ostvaruje gospodarska komora. Poduzetniku domaćinu osigurava se financijska potpora tako da on ne snosi nikakve troškove. Često se nakon programa razmjene ostvari i dugogodišnja poslovna suradnja između poduzetnika početnika i domaćina, napominje Vesna Torbarina.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.