Hrvatski radio

Radio Zadar

Uskoro kreće berba višnje maraške: Što će biti s otkupom i cijenama?

05.06.2022.

10:40

Autor: Melita Šare/HRT/IMS/V.G.

Maraška

Maraška

Foto: HTV / HRT

Višnja maraška, autohtona voćna sorta zadarskog zaleđa, počet će se brati za desetak dana. Ove su godine dobro rodile, a što će biti s otkupom i cijenama, naša ekipa provjerila je u Ravnim kotarima.


Nakon godina rada u Njemačkoj, Škabrnjanac Vlade Brkić bacio se u uzgoj višnje maraške. No, nije uvijek išlo sve glatko. Do prije neku godinu, potpuno je napustio, zbog lošeg otkupa, svoja stabla. Bilo je i ekstremnijih slučajeva.


- Čovjek je posjekao 200 stabala i posadio pola breskve, pola nektarine mislim. Davali su nam tri i pol kune po kili i ja sam rekao "Hvala, bez mene". Ja sam sve napustio, nisam brao ni kile, kaže Vlade Brkić, uzgajivač višnje maraske iz Škabrnje.


Višnji maraški se sada vratio. No, stabala ima upola manje. Očekuje oko 12 tona ploda ove godine.


- Maraška je rodila super za mene. Ja sam zadovoljan i nisam očekivao toliki rod. A imala je idealno vrijeme, suho i vjetrovito vrijeme i to je bilo oprašivač, kaže Brkić.


Kašete su još prazne. Sredinom lipnja slijedi mukotrpna berba.


Slatke, crvene kao krv, ali se, itekako, treba znoja proliti da bi se pobrale.


No, možda i mukotrpniji posao od berbe je - kamo s višnjom maraškom, vječni problem otkupa. U obližnjem Tinju do prije neku godinu ovdje je bilo i 12 tisuća stabala. Sada se višnjom maraškom bavi tek njih desetak.


- On je isto prošlu godinu sasjekao komplet svoj nasad. Nesiguran otkup i cijene koje u zadnjih pet minuta praktički saznamo i onda ispadne kao ucjena ili ćete ostati ili dati za bagatelu, kaže Zoran Ćirjak, uzgajivač višnje maraške iz Škabrnje.


- Bit će otkupa ili neće. Ništa ne znamo, čekamo svaki dan, dodaje Brkić.


Ovaj voćar planira ipak privatnim kanalima prodati plod za 15 kuna po kilogramu, tko ubere sam, za deset kuna. Poskupjelo je sve, gorivo, zaštitna sredstva pa je i on morao, kaže, dignuti cijenu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.