Hrvatski radio

Radio Zadar

Uskoro počinje energetska obnova Osnovne škole u Gračacu

01.07.2019.

12:37

Autor: Anita Perica

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Foto: - / -

Nakon godinu dana priprema potpisan je ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi zgrade Osnovne škole Nikole Tesle u Gračacu, inače četvrte u Zadarskoj županiji na kojoj se izvode takvi zahvati.

Projekt je ukupno vrijedan 3,75 milijuna kuna, od čega je 35 posto bespovratnih sredstava dok ostatak financira Zadarska županija iz proračuna. 

Osnovana škola u Gračacu jedna je od 4 škole u Zadarskoj županiji na kojima se izvode radovi energetske obnove – podsjetio je zadarski župan Božidar Longin dodavši kako kako su u pripremi još dva slična projekta, a svi s istim ciljem:

       Na ovaj način mi skrbimo o svim učenicima u svim dijelovima naše županije i ponavljam ono što sam rekao više puta da želimo da na svim prostorima u našoj županiji djeca imaju jednake uvjete za rad.

Radovi počinju za dva do tri tjedna i trebali bi biti završeni za 120 dana. Unutarnji dio zgrade radit će se dok traju ljetni praznici – kazao je Tomislav Pupić Bakrač u ime izvođača radova tvrtke Jukić-DAM:

       Tako da što manje ometamo nastavu, a ovaj dio fasade normalno da će se preklapati s početkom školske godine.

Zahvaljujući obnovi boravak u školi bit će sigurniji, ugodniji i u dugim zimskim mjesecima – topliji – istaknula je ravnateljica Osnovne škole u Gračacu, Slavica Miočić:

       Piše da je negdje oko 56 posto ušteda energije, samim time ušteđena sredstva moći ćemo uložiti u daljnju edukaciju, obrazovanje naših djelatnika, a ima ih oko 40, i učenika, ono što je najvažnije, trenutačno ih je 265.

Načelnica Općine Gračac Nataša Turbić izrazila je nadu da će se kroz uštede, u prvom redu na grijanju, uloženo vratiti već za dvije do tri godine. Također je istaknula dobrobit djece na prvom mjestu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.