Hrvatski radio

Radio Zadar

Uskoro počinje izgradnja biogradskog poduzetničkog inkubatora

12.11.2018.

14:52

Autor: Božidar Kolega

Uskoro počinje izgradnja biogradskog poduzetničkog inkubatora

Uskoro počinje izgradnja biogradskog poduzetničkog inkubatora

Foto: - / -

U Biogradu je potpisan 38 milijuna kuna vrijedan ugovor za izgradnju poduzetničkog inkubatora od čega je 20 milijuna kuna osigurano iz europskog programa „Konkurentnost i kohezija“.Cilj projekta je doprinijeti održivom rastu poduzetništva i radnih mjesta, posebno za mlade i nezaposlene osobe.

U biogradskom poduzetničkom inkubatoru dom će iduće godine pronaći 30-tak poduzetnika, a osim prostora inkubator će gospodarstvenicima sa šireg biogradskog području osigurati svu potrebnu podršku.

Biogradski gradonačelnik Ivan Knez

To ima bruto 3 000 metara kvadratnih. Nismo samo mislili na područje grada Biograda, nego poduzetnike susjednih općina, Pašmana, Tkona. Prema tome to je za sve poduzetnike šire regije.    

Ranko Milić, predsjednik splitskog Centra za društvene inovacije.

Ne gradimo samo zgradu, pokušat ćemo uspostaviti sustav podrške poduzetnicima, kako bi ti poduzetnici koji ulaze mogli iskoristiti i europska sredstva i druge izvore poticaja.

U inkubatoru će se tako privremeno održavati i praktična nastava za učenike biogradske srednje škole kako bi stekli znanja potrebna za tržište rada objašnjava ravnatelj škole Ivica Kero:

Dva sektora, sektor strojarstva gdje ćemo imati jednu halu, kao radionicu za praktičnu nastavu naših strojara, i za sektor ugostiteljstva gdje će biti opremljena kuhinja koja će biti u prijepodnevnim satima na raspolaganju nama, a u poslijepodnevnim satima ostalim OPG-ovima.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta već od 2004-te godine kontinuirano razvija sustav poduzetničke infrastrukture pa tako danas na području Hrvatske djeluje gotovo 550 poduzetničkih zona, i preko 200 poduzetničkih potpornih institucija - kaže Sani Ljubunčić načelnik sektora za investicije i poduzetničku infrastrukturu Ministarstva gospodarstva:

 Samo u sustavu poduzetničkih zona , tu znači govorimo o industrijskim područjima, proizvodne orijentacije da tamo posluje, radi ustvari, preko 50 000 zaposlenika. Konkretno za sustav poduzetničke infrastrukture, tu govorimo o inkubatorima, akceleratorima… to je vrlo promjenjiva struktura, ali  opet je to na razini par desetaka tisuća zaposlenika.

Kad iduće godine inkubator zaživi i biogradski poduzetnici početnici imat će svoje mjesto na kojem će moći razvijati svoje ideje i proizvode uz stručnu pomoć i podršku, a u Biogradu se nadaju kako će inkubator posebno privući mlade inovativne ljude koji se žele okušati u poduzetničkim vodama.   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.