Hrvatski radio

Radio Zadar

Uskoro useljenje u novi studentski dom, dolaze građevinske dozvole za još dva velika projekta!

22.03.2022.

17:39

Autor: Radio Zadar

Sveučilište u Zadru

Sveučilište u Zadru

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Sveučilište u Zadru primjer je kako se koristi novac za europske projekte, kako se ostvaruje vizija razvoja sveučilišta i kako sveučilište može biti generator pozitivnih promjena lokalne sredine, generator razvoja grada i cijeloga kraja, istaknuo je državni tajnik Šime Erlić na današnjem događanju „Razvoj sveučilišta uz EU fondove“ u Kneževoj palači, koje je organizirano u okviru obilježavanje 20. godišnjice sveučilišta. 

Voditeljica Ureda za znanost, projekte i transfer tehnologija Sveučilišta u Zadru Irena Kozulić u prezentaciji „Sveučilište u Zadru u programskom razdoblju 2014. – 2020. godine“ iznijela je podatke o 144 projekta ugovorena u tom vremenu, ukupne vrijednosti 199.520.797,48 kuna. Uz kapitalne projekte poput gradnje novog studentskog doma s 284 kreveta, s restoranom u kojemu će se isporučivati 3.800 obroka dnevno, tu su i obnova stare Tehničke škole te mnogi drugi manji projekti u čijim je projektnim timovima sudjelovalo 170 znanstvenika.

- Najizazovniji projekt, koji nam je donio puno muke i zadovoljstva, bio je studentski dom s restoranom. Osim promjene vizualnog identiteta tog dijela grada, značajno smo unaprijedili standard studenta. Nismo ss projektom ni završili a već smo se upustili u sljedeći, obnovu stare Tehničke škole, čime će Sveučilište povećati svoje kapacitete, a grad dobiti reprezentativan ulaz u gradsku jezgru, rekla je Kozulić.

Cijelo to vrijeme pripremali su se novi projekti, istaknula je rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

- Kao rektorica Sveučilišta vrlo brzo sam spoznala da bez ustrojavanja posebne sveučilišne jedinice ne možemo biti dovoljno učinkoviti u dobivanju projekata. Kad sam počela obnašati funkciju rektorice 2015. godine, imali smo tri zaposlenika u Uredu za znanost, projekte i transfer tehnologija. Danas ih imamo 27. Svi su plaćeni iz projekata i svojim plaćama direktno pridonose državnom proračunu. Mogu samo reći i obećati da ne stajemo na realiziranim projektima i onima koji su u tijeku provedbe. Uskoro ćemo otvoriti naš kapitalni sveučilišni projekt - Studentski dom sa studentskim restoranom, obnova stare Tehničke škole. Pripremamo tri projekta - STEM zgradu s dormitorijem, obnovu vojarne na otoku Molatu i Sveučilišnu knjižnicu, rekla je ovom prilikom rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

Za STEM zgrade s dormitorijem dovršena je projektno-tehnička dokumentacija te se građevinska dozvola očekuje svaki dan. Dokumentacija je gotova i za prenamjenu vojarne na otoku Molat za program Arhipelogos, koja bi također vrlo brzo trebala dobiti građevinsku dozvolu.

Izvršna direktorica Hrvatske zaklade za znanost izv. prof. dr. sc. Irena Klarić Martinović predstavila je dosadašnju suradnju sa Sveučilištem i nove prilike, nakon čega su predstavljeni projekti TAKE IT SLOW, SAN i GAL, TAKE IT SLOW realiziran je kroz program prekogranične suradnje Italija - Hrvatska, Europski fond za regionalni razvoj, a cilj mu je bio povezati talijanske i hrvatske regije kroz slow i zeleni turizam. SAN (Smart Agriculture Network) je kroz principe precizne poljoprivrede razvio tehnologiju za prepoznavanje maslinove muhe i zaraze paunovim okom u maslinicima, s mogućnošću nadogradnje, dok je GAL (Laboratorij za geoprostorne analize) za primjenu suvremenih znanja i tehnologija u ovom području kroz projekt nabavio bespilotne letjelice i drugu opremu vrijednu više od 2 milijuna kuna, koja ne zaostaje za onom u najvećim svjetskim sveučilištima - priopćeno je sa Sveučilišta. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.