Hrvatski radio

Radio Zadar

Uskrs je - blagdan Kristova uskrsnuća

01.04.2018.

07:45

Autor: HRT centar Zadar

Uskrs je - blagdan Kristova uskrsnuća

Uskrs je - blagdan Kristova uskrsnuća

Foto: - / -

Uskrs je - blagdan Kristova uskrsnuća, koji je za kršćane središte čitave liturgijske godine. Uskrs je i prvi blagdan koji se slavi još od apostolskih vremena, a podrijetlo vuče iz židovskoga Pesaha, odnosno Pashe.

Kršćani slave Isusovo uskrsnuće kao temelj kršćanske vjere. Crkva uči kako je Uskrs najočitije svjedočanstvo Kristova božanstva i ujedno zalog uskrsnuća za vječan život. Kao središnji blagdan crkvene godine Uskrs se u liturgiji slavi punih 50 dana do Duhova ili Pedesetnice.

Papa Franjo predvodio je sinoć vazmeno bdjenje u bazilici sv. Petra u Rimu i pozvao katolike da se otrgnu samozadovoljstvu i obnove svoju vjeru u nadilaženje nepravde.

Danas na svetkovinu Kristova uskrsnuća koncelebrirano misno slavlje u katedrali svete Stošije u Zadru predvodit će zadarski nadbiskup monsinjor Želimir Puljić. Početak je u 11 sati. Izravan prijenos misnoga slavlja iz zadarske prvostolnice možete slušati i u programu Radio Zadra.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.