Hrvatski radio

Radio Zadar

Uspjeh umjetnog ribljeg grebena kod Ošljaka otvorio vrata, moglo bi ih biti još!

20.12.2021.

18:15

Autor: Radio Zadar

Umjetni riblji greben kod Ošljaka

Umjetni riblji greben kod Ošljaka

Foto: Zadarska županija / -/-

"Do sad se pokazao već veliki interes drugih županija i raznih klubova ronioca za postavljanje grebena"

Kroz projekt Adri.SmArtFish već je, među ostalim, postavljen umjetni riblji greben pokraj otoka Ošljaka i opremljena je zadarska ribarnica. Opći cilj projekta je ojačavanje uloge malog priobalnog ribolova uz poticanje inovacija i stvaranje održivog ekosustava. Upravo to se najbolje pokazalo na spomenutom ribljem grebenu.

Nadamo se i radit ćemo na tome da projekt dobije i svoj nastavak, s obzirom da se greben pokazao dobrom pilot aktivnošću, bila bi šteta ne postaviti još takvih grebena diljem Zadarskog kanala u različitim oblicima i veličinama.

Martina Glavić Brkljača, financijska voditeljica projekta

Do sad se pokazao već veliki interes drugih županija i raznih klubova ronioca za postavljanje grebena. Oni su se već raspitivali o samom postupku postavljanja grebena, ali i potrebnoj administraciji i dozvolama koje prethode postavljanju. 


Projekt Adri.SmArtFish provodi Upravni odjel za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije, financira se iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska, a ukupan proračun iznosi 3.254.230,50 eura.


Iako projekt završava 31. prosinca, postoji mogućnost njegova produljenja za još tri mjeseca, a već su osigurana financijska sredstva za iduću godinu u proračunu Zadarske županije za daljnje praćenje stanja na ribljem grebenu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.