Hrvatski radio

Radio Zadar

Uspješno obavljena integracija u redovnu nastavu

10.09.2020.

10:37

Autor: rzd

Uspješno obavljena integracija u redovnu nastavu

Uspješno obavljena integracija u redovnu nastavu

Foto: - / -

Sedmoro djece sa Down sindromom od ove godine u Zadarskoj županiji po prvi put je sjelo u školske klupe u sklopu redovne nastave. Roditelji i članovi udruge za Down sindrom posebno su ponosni na trud koji se isplatio.

+


Pitali smo Dina i Paulu kako im je u školi:

" Dobro."

U Zadru je udruga djece sa Down sindromom osnovana 2007 me i do danas ih nije bilo u redovnom školskom programu. Njih 20 tak sada sjedi u klupama sa ostalom djecom što je veliki napredak u zadnjih 15 godina kaže Maja MIlovac, majka malog Dina.

" Okruženje te poticajna okolina najbolje djeluju na djecu sa Down sindromom, dapače oni se pokažu brži u razvoju od ostale djece i zato je bitna potpora i inkluzija".

Testiranje za prvi razred je uvijek stresno za svakog roditelja te uvijek postoji doza nervoze i napetosti. Najbitnije je biti otvorena uma i prihvatiti drugačije, kaže Milovac referirajući se na ostalu djecu i okolinu. Dino je išao 3 godine u vrtić i njegovi vršnjaci učili su se strpljenju i prihvaćanju drugačijeg što je bilo pozitivno iskustvo za obe strane.
Što se nastavnog dijela tiče to se radi s učiteljima gdje je individualni pristup najvažniji.

Ove jeseni u planu je otvaranje Centra za osobe sa intelektualnim teškoćama.

" Nadamo se da će što prije početi sa radom kako bi bile objedinjene sve usluge koje trebaju a posebno za djecu stariju od 21 godinu koji nakon završenog školovanja imaju velike mogućnosti za daljnu socijalizaciju"

Roditelji pak posebno prate mogućnost zajedničkog stanovanja gdje bi osobama sa poteškoćama omogućili da nakon školovanja mogu samostalno uz potporu stanovati te sa svojim vještinama i radom biti članovi zajednice.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.