Hrvatski radio

Radio Zadar

Uspješno održan još jedan Sajam Luka i igara

25.09.2019.

07:40

Autor: HRT Radio Zadar/JUPP Vransko jezero

JUPP Vransko jezero

JUPP Vransko jezero

Foto: - / -

Zadnje dane ljeta na Kamenjaku iznad Vranskog jezera ispratili su šestim po redu Sajmom lokalnih proizvoda Parka prirode Vransko jezero "Luka i igara". Do sada najbogatiji program privukao je veliki broj stranih i domaćih posjetitelja.

Posjetitelji su imali priliku uživati u dvodnevnoj manifestaciji začinjenoj odličnim nastupom mješovite klape "Mirakul" iz Vrpolja i KUD-ova "Sv. Ante" iz Draga, "Vinac" iz Stankovaca te "Vukšić" iz Vukšića. Entuzijastični članovi Zavičajnog kluba "Janko Mitrović" iz Zelengrada pridružili su im se po prvi puta i u odličnoj atmosferi i predstavili posjetiteljima kompletan proces pripreme prisnaca.

U iščekivanju mirisnog komada ove autohtone delicije, posjetitelji su imali priliku naučiti sve korake pripreme prisnaca - od miješenja tijesta, pripreme nadjeva i punjenja kora do pečenja ispod peke, kako bi se i sami mogli okušati u pripremi i sačuvati običaje ravnokotarskog i bukovičkog kraja.

Tradicijske igre koje su vodili članovi ZK "Janko Mitrović" izazvale su puno oduševljenja i smijeha. Posjetitelji su se rado priključili alki u karijoli, dok su u potezanju konopa sudjelovali krupni momci iz Udruge Konopaši Škabrnja, Udruge Ispaćeni iz Stankovaca i Udruge Konopaši Pridraga. Jedinstvenoj atmosferi sajma uvelike je pridonio i kutak za pletenje rešti luka, gdje su posjetitelji mogli naučiti plesti luk i sami isplesti svoju reštu.

Okosnica sajma su, kao i svake godine do sad, bili vrijedni izlagači. Njih gotovo 40, među kojima su 3 obrta, 2 domaće radinosti, 2 udruge i više od 30 obiteljsko - poljoprivrednih gospodarstava iz šire okolice Parka koji su izložili bogatu paletu svojih proizvoda. Na sajmu se tako, osim luka, moglo naći graha, slanutka, grožđa, sušenih smokava, smokvenjaka, valjušaka od smokava, meda i oraha, zatim bajama, sira, nagrađivanog maslinovog ulja, meda, likera, vrhunskog vina, mirisnih macerata, sapuna, ljekovitih krema, eteričnih ulja, unikatnog nakita od maslinovog drva, suvenira, ručno rađenog posuđa od keramike i još mnogo toga.

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero bi se ovim putem željela zahvaliti svim izlagačima i sudionicima ovogodišnjeg sajma Luka i igara!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.