Hrvatski radio

Radio Zadar

Usporen proces cijepljenja

23.01.2021.

08:41

Autor: HRT Radio Zadar / HINA

Ilustracija - foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Ilustracija - foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / -

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izvijestio je da će zbog neplanirane sporije dinamike isporuke cjepiva protiv koronavirusa, proizvođača Pfizer/BioNTech. sljedećih nekoliko tjedna usporiti proces cijepljenja.

"Zbog neplanirane sporije dinamike isporuke cjepiva protiv bolesti covid-19 proizvođača Pfizer/BioNTech, sljedećih nekoliko tjedana ne možemo nastaviti s provedbom cijepljenja jednakom brzinom kao što smo planirali. Stoga, dok se ne uspostavi isporuka većih količina cjepiva sukladno potrebama stanovništva, do daljnjega moramo usporiti proces cijepljenja protiv civida-19", poručili su iz HZJZ-a.

Objasnili su kako sporija provedba Plana uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv covida-19 u Hrvatskoj, podrazumijeva odgađanje početka cijepljenja za osobe koje još nisu započele cijepljenje. Pfizerovovo cjepivo Comirnaty idućih će tjedana dolaziti u reduciranim količinama, što će najvjerojatnije uzrokovati ne samo odgodu početka cijepljenja, već i odgodu primjene druge doze cjepiva, izvijestio je HZJZ.

Naglašavaju da odgađanje druge doze cjepiva, odnosno primjena druge doze cjepiva Comirnaty nakon više od 21 dana nema negativan učinak na očekivanu razinu zaštite koja se postiže cijepljenjem.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.