Hrvatski radio

Radio Zadar

Uspostavljen mobilni tim za COVID 19 - odlazit će na adrese zaraženih

04.07.2020.

07:29

Autor: rzd

Uspostavljen mobilni tim za COVID 19 - odlazit će na adrese zaraženih

Uspostavljen mobilni tim za COVID 19 - odlazit će na adrese zaraženih

Foto: - / -

Zadarska županija osnovala je posebni mobilni tim za COVID-19, kojim koordinira Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije prema protokolu voditelja Službe za epidemiologiju. Radno vrijeme tima je od 12 do 20 sati svaki dan. Uzorkovanje će se obavljati na poligonu ispred ambulante na Ravnicama

Za goste koji dolaze u Zadarsku županiju, kao mjera zaštite od COVID-a 19 osnovan je poseban mobilni tim koji će tijekom ljetne sezone uzimati brisove na terenu kod sumnji na COVID-19.

Timom će koordinirati Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije uz ravnatelja Ivicu Erlića, a prema protokolu Alena Medića, voditelja Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije, ujedno i člana Stožera. 

Prostor i oprema za rad tima osigurani su u dogovoru s Gradom Zadrom i Domom zdravlja Zadarske županije na ŠRC-u Ravnice.

Radno je vrijeme posebnog tima od 12 do 20 sati svakim danom.

Jednom dnevno uzorkovanje se obavlja na poligonu ispred ambulante na Ravnicama, gdje je tim smješten, i to prema popisu napravljenom prethodnog dana.

Rezerviranje termina za testiranje prijavljuje se na broj mobitela 099 537 9889 te na e-mail adresu epidemiologija-zadar@zjz.t-com.hr ili mob.covid.tim@zhmzz.hr.

Rezervacije se obavljaju u dogovoru s liječnikom obiteljske medicine ili Službom za epidemiologiju ZJZ-a Zadar. Ovim mjerama izbjegava se ugroza pacijenata i zaposlenika Opće bolnice Zadar, a proces testiranja je ubrzan.

Tim se sastoji od liječnika i medicinske sestre/tehničara.

Specijalna bolnica Biograd na Moru stavila je na raspolaganje dva svoja liječnika koji će se izmjenjivati tijekom sezone od 6. srpnja do 1. rujna 2020.

Formirana su dva tima koji se izmjenjuju svakih 14 dana. Sve ostalo potrebno za funkcioniranje tima osigurao je Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije: sestre i tehničare, vozilo, mobitele i ostale sanitetske potrepštine. Zavod za hitnu medicinu ujedno i koordinira mobilni tim za COVID-19.

Obuka medicinskih tehničara i sestara za uzimanje brisa i protokol postupanja održana je tijekom vikenda, uz nadzor i obuku dr. Alena Medića.

Ovo je jedinstven primjer organizacije na terenu s obzirom na potrebu povećanog opreza tijekom ljetne sezone, kad u Zadarsku županiju dolazi sve više stranih turista. Namjera je pružiti stanovništvu i gostima što bolju uslugu te spriječiti eventualno širenje koronavirusa na način da osoba koja sumnja da je zaražena nazove dežurni telefon.

Ako epidemiolog smatra da navedeni simptomi osobe koja se javila odgovaraju simptomima COVID-a 19, dežurni COVID tim odlazi na adresu eventualno zaražene osobe te, ako smatraju da je potrebno, uzimaju bris i odnose ga na analizu.

Ako je osoba zaražena, ovakvim postupanjem sprječavamo širenje virusa ako bi ta osoba putovala, na primjer, javnim prijevozom ili bi došla u kontakt s ljudima u ambulanti. Ako je osoba pozitivna na COVID-19, daljnje mjere ponašanja, izolaciju ili eventualno liječenje propisuje joj dežurni epidemiolog.

Iva Rogić razgovarala je s ravnateljem Zavoda za HM Ivicom Erlićem

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.