Hrvatski radio

Radio Zadar

Usprkos praznom Zrću, Novalja i Kolan bilježe odlične turističke brojke

22.07.2020.

12:27

Autor: Filip Matijević

Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Photo: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / -

Nema partyja na Zrću kako javljaju njemački mediji jer nema mladih. Ali zato u Novalji i Kolanu imaju razloga za zadovoljstvo zbog obiteljskog turizma koji je ostvaruje puno bolje rezultate od očekivanih. Prema nekim podacima bilježe čak 70 % lanjskog prometa.

Na Zrću čovjek na čovjeku, nepridržavanje fizičke udaljenosti, nenošenje maski... sve je to spomenuto i prikazano u televizijskom prilogu emitiranom u Njemačkoj, a vijest su prenijeli i pojedini hrvatski mediji. Evo kako prilog za Radio Zadar komentiraju čelni ljudi Novalje i Kolana, Ante Dabo i Marin Pernjak:

Sigurno da ima osnova sumnjati jesu li sve snimke s ovogodišnjih ili prošlogodišnjih događanja, kaže Dabo.

Moram biti skeptičan prema objavama. Mislim da se radi o, čak bih se usudio reći, spinovima prema turizmu na području Republike Hrvatske, dodaje Pernjak.

Dabo je posebno istaknuo da snimke iz priloga nisu sa Zrća već s plaže Katarelac koja pripada općini Kolan, ali teško je očekivati da će to razlučiti strani mediji. A na Zrću su kontrole, kaže gradonačelnik Novalje, česte i poštuju se mjere:

Drži se razmak i relativno je mali broj mladih ljudi. Neku večer sam dobio izvještaj, tamo je bilo niti stotinu ljudi. Niti su to velike brojke niti su to luda partijanja o kojima izvještava njemački RTL.

I kolanski dio na kojem se nalaze klubovi je pod stalnim nadzorom, naglašava načelnik Pernjak:

Organiziranih manifestacija odnosno partija nema službeno, a ja vjerujem da nema ni neslužbeno. Triput tjedno se rade kontrole, 26 ih je bilo do sada, a tri puta su utvrđene nepravilnosti, ali nisu to bili nikakvi veliki problemi.

Razuzdanih zabava, dakle, nema, ali razloga za zadovoljstvo ima jer su turističke brojke u oba mjesta puno bolje nego se to prognoziralo na proljeće:

Naše turističko područje Mandre i Kolanjski Gajac je područje na kojem je 90 % turista obiteljskog tipa. Postižemo solidne rezultate, daleko bolje nego smo očekivali. Na prosjeku smo od 63 % od prošlogodišnje sezone.

U Novalji boravi, ne računajući vikendaše, oko 12 i pol tisuća turista, kaže Dabo:

To je nekih 56 % u odnosu na isti dan prošle godine. Po potrošnji vode smo čak na 70 %, jest da je sušna godina, ali i po tome se vidi da smo dosta iznad očekivanja koja su bila.

S dobrim turističkim kolovozom i daljnjim izbjegavanjem ozbiljnijih komplikacija s koronavirusom, mogle bi se ove brojke još popraviti. Travanjske prognoze o 40 % lanjskog turizma mogle bi time postati samo pesimistični promašaj iz prošlosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.