Hrvatski radio

Radio Zadar

Ususret 10. Degustaciji mladih vina i maslinovih ulja u Nadinu

27.11.2018.

13:23

Autor: Anita Perica

Ilustracija - foto: Robert Anic/PIXSELL

Ilustracija - foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / -

Nekad dominantne sorte, maraština i plavina, danas su još na putu povratka na mjesto koje im pripada. Pa ipak kad su počeli s manifestacijom među vinima za ocjenjivanje bila je tek pokoja maraština i plavina a prošle godine više nego ikad - ukupno 23 uzorka.

Iako je i to nedovoljno ulijeva optimizam.

Ove subote u Nadinu će se održati jubilarna 10. degustacija mladih vina i maslinovih ulja. Na tradicionalnoj priredbi, koja se održava povodom dana Sv. Nikole putnika poseban značaj daje se autohtonim sortama Maraštini i Plavini, koje će i ove godine biti ocjenjivane posebno, izvan konkurencije ostalih vina, a sve s ciljem povratka ovih pomalo zaboravljenih domaćih sorata.

Nekad dominantne sorte, maraština i plavina, danas su još na putu povratka na mjesto koje im pripada. Pa ipak kad su počeli s manifestacijom među vinima za ocjenjivanje bila je tek pokoja maraština i plavina a prošle godine više nego ikad - ukupno 23 uzorka. Iako je i to nedovoljno ulijeva optimizam - reći će Tomislav Glavić, predsjednik udruge vinogradara i vinara Nadina:

       Nije dovoljno samo da se Nadin i Udruga vinogradara i vinara zalaže za taj dio, uz pomoć struke naravno, nego svi bismo se trebali više uključiti u to da naša županija bude baš prepoznatljiva po maraštini i plavini.

Naime, iako imamo najbolju kvalitetu u Europi i šire kada su introducirane sorte u pitanju, Tomislav Glavić ističe da trebamo poraditi na onome što drugi nemaju:

       Netko tko dođe kao turist neće tražiti merlo, kaberne, sovinjon nego je njemu interesantno popiti tu našu plavinu ili maraštinu koju nažalost još uvijek imamo malo, maraštine nešto više, na njoj se malo više i radilo, a kažem, mi kroz ovu našu manifestaciju nastojimo baš oživiti i tu našu plavinu koja je prije rata bila, kad su u pitanju crne sorte, u našim vinogradima zastupljena sigurno nekih 80 posto.

Ususret manifestaciji doznajemo ukupan broj zaprimljenih uzoraka ulja i vina. Nešto ih je manje nego lani - 160 vina i 82 ulja - ali u okvirima očekivanja. Vina su jako dobra i kvalitetna, zlatnih medalja je 35. Za ostale rezultate i pojedinosti pričekajmo subotu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.