Hrvatski radio

Radio Zadar

Ususret 90.-oj obljetnici početka igranja košarke u Zadru

10.10.2019.

12:42

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: RZD

foto: RZD

Foto: - / -

Košarkaški klub Zadar partnerstvom u organizaciji 4. Kongresa sportskog turizma, najavljuje obilježavanje 90 godina od početka igranja košarke u gradu Zadru 2020. godine. Na Višnjiku se održava skup posvećen košarci i razvoju sportskih sadržaja za unapređenje turizma.

Aktivni turizam i kineziološki sadržaji važan su potencijal za razvoj turističke destinacije, a posebno u ruralnim područjima, ističe organizatorica skupa, Sunčana Matić iz agencije LUX promocija : Sportski sadržaji u ruralnom turizmu su potpuno zapostavljeni. Mi u Hrvatskoj govorimo o nekakvom aktivnom odmoru, što to znači ? To ne znači ništa. Čovjek je aktivan i dok hoda, šeta. Mi to moramo konkretizirati, pozvati kineziologe i znanstvenike da rade na tome, jedino putem takve stručno znanstvene razine razvijamo turizam, pa tako i sportske sadržaje.To je ogroman potensijal, posebno za ruralno područje odnosno kontinentalnu Hrvatsku, istaknula je Matić. 

Na skupu se govori i o sponi košarke i turizma. Podsjetivši da je 1. Listopada 1930. osnovana službena košarkaška organizacija u  Zadru, direktor KK Zadar Željko Žilavec  izdvaja najbogatije razdoblje : Mislim da su ipak 50.- i 60.-e godine obilježile daljnji razvoj i karakter kluba, a osim toga tu si i brojne titule iz tog perioda. A kad je riječ o izazovima koji stoje pred klubom u narednom razdoblju, Žilavec ističe: Pa nije tajna da je najveći izazov financijska komsolidacija koja je zadnje dvije godine krenula u dobrom smjeru.

Očuvanje prirodnih resursa za turizam , važnost rekreacije također su teme skupa, pa i organizacija studentskih sportskih natjecanja na Sveučilištu u Zadru. Dr Tonći Jerak iz Centra za tjelovježbu i studentski sport Sveučilišta u Zadru : Tako smo i prije 10-ak dana organizirali međunarodni studentski turnir u košarci Zadar University Games gdje je nastupilo 8 ekipa iz 4 države, i naša želja je da taj turnir postane jedan od najjačih u Europi i nadam se da ćemo to postići budući da imamo odličnu sportsku infrastrukturu i položaj - kazao nam je Jerak.

Kongres sportskog turizma u organizaciji agencije LUX promocija, uz suorganizatore Savez športske rekreacije "Sport za sve" Zadarske županije i Visoku školu ASPIRA traje danas i sutra u ŠC Višnjik. Širu reportažu s Kongresa poslušajte u emisiji Radio Zadra "U objektivu" u ponedjeljak 14. listopada od 12 sati i 15 minuta. 

O Kongresu u prilogu S.J.Mandić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.