Hrvatski radio

Radio Zadar

Utjecaj kruzing turizma na urbane sredine

17.01.2017.

13:47

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sedam europskih lučkih gradova - među kojima Zadar i Rijeka, udružuju snage kako bi poboljšali logistiku i planiranje prijevoza vezanih uz utjecaj kruzing turizma - najavili su iz Grada Zadra .

Kruzing turizam je rastući sektor u Hrvatskoj. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, od siječnja do prosinca 2015. ostvareno je 768 kružnih putovanja. Zadar i Rijeka također su zabilježili rast kruzing prometa u posljednje tri godine. Na trend rasta ukazuju podaci Lučke uprave Zadar iz kojih je vidljivo kako se broj putnika na zadarskom području u tom razdoblju gotovo utrostručio. S jedne strane, ova vrsta turizma nudi lokalnim ekonomijama značajne mogućnosti povećanja međunarodne prepoznatljivosti destinacije. S druge strane, može predstavljati niz izazova za lokalni gradski i prigradski prijevoz i transportne mreže, posebice tijekom ukrcaja i iskrcaja putnika, utovara i istovara robe i pružanja usluga kruzerima.

Projekt LOCATIONS - Nisko-ugljični transport u kruzing destinacijama se bavi popratnim utjecajima kruzing turizma podržavajući lokalne vlasti u izradi nisko-ugljičnih planova mobilnosti te posebnim mjerama koje su namijenjene optimiziranju načina ophođenja s putnicima na brodovima za kružna putovanja, robom i protokom usluga. Ideja Projekta je definiranje modularnih paketa mjera koji doprinose rasterećenju prometa u urbanim sredinama te smanjenju onečišćenja i utjecaja na okoliš, osmišljenih kako bi se lako prenijeli na druge lučke gradove i zemlje na mediteranskom području. Projekt LOCATIONS, financiran iz Programa transnacionalne suradnje Mediteran kroz Europski fond za regionalni razvoj, koordinira AREA Science Park iz Trsta. Partnerstvo broji dvadesetak organizacija i institucija iz Italije, Hrvatske, Španjolske, Portugala i Albanije, s prostora sedam europskih kruzing destinacija: Lisabona, Malage, Zadra, Rijeke, Ravenne, Trsta i Drača.

Hrvatski partneri na projektu su Grad Zadar, Lučka uprava Rijeka i Regionalna energetska agencija Kvarner, dok u svojstvu pridruženih partnera u projektnim aktivnostima sudjeluju Lučka uprava Zadar i Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.