Hrvatski radio

Radio Zadar

Utvrđene nepravilnosti u radu PU zadarske, krenule smjene

28.10.2019.

17:54

Autor: MUP/hrt

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Josip Ćelić dao je ostavku na mjesto zamjenika ravnatelja policije nakon što je otkriveno da je u ožujku uhvaćen u prebrzoj vožnji, a dosad nije bio kažnjen. Načelnik PU zadarske zaprimio je Izvješće o izvanrednom nadzoru, te je zatražio premještaj načelnika Postaje prometne policije Zadar.

NOVO

O ovome su izvanrednu konferenciju za novinare održali glavni ravnatelj policije Nikola Milina i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

- Odmah po saznanju da postoji indicija o neprocesuiranju prometnog prekršaja zamjenika glavnog ravnatelja policije oformio sam tim koji su izvršio analizu događaja u PU zadarskoj, rekao je Milina.

- Poslije toga policijski službenici i policijska postaja nisu procesuirali taj prometni prekršaj. Obavljen je razgovor s djelatnicima i nije potvrđen navod da je zamjenik glavnog ravnatelja utjecao da se prekršaj ne procesuira.

Objasnio je što je utvrđeno nadzorom što je policija prethodno objavila priopćenjem. - Tijekom nadzora je utvrđen još jedan prometni prekršaj koji nije procesuiran vezan za načelnik PU krapinsko zagorske koji je također privatnim vozilo kretao brzinom većom od dopuštene za što su isto sastavili zapisnike ali nisu procesuirali događaje. Iz nadzora je proizašla sumnja da su policijski službenici koji su postupali iz postaje prometne policije Zadar, kao i tadašnji i sadašnji načelnici policijske postaje Zadar počinili teže povrede službene dužnosti, rekao je Milina.

- Razgovarao sam sa zamjenikom glavnog ravnatelja i s načelnikom PU krapinskog zagorske i oni su iako nema elemenata da su oni utjecali ns neprocesuiranje prometnih prekršaja oni su iz osobne odgovornosti današnjim danom dali zahtjeve da ih se razriješi s njihovih radnih mjesta. Oni su raspoređeni na niža radna mjesta. Zamjenik Ćelić je raspoređen na nerukovodeće radnom mjesto u okviru uprave za granicu. Moram naglasiti da je on os stupanja na dužnosti od srpnja 2018. godina izrazito profesionalno i posvećeno radio na svim mu povjerenim poslovima, rekao je Milina. - Načelnik PU krapinsko zagorske premješten na niže radno mjesto u okviru te PU, dodao je. - Načelnik PU zadarske je premjestio načelnika prometne policije Zadar premješten na drugo radno mjest, rekao je Milina.

- Od prvog dana od kada smo preuzeli odgovornost za ovaj sustav poslali smo poruku da ćemo uvijek stati iza policijskih službenika kad se radi na zakonit način, ali isto tako da kad se napravi greška reagirati kako nalažu propisi i dogovornost. ovdje su Utvrđeni su prekršaji koji se ne mogu tolerirati niti profesionalno niti što se tiče odgovornosti .Posljedice su jasne i nastupile su bez odlaganja. To je način na koji vodimo sustav. MUP je sustav koji vrlo konzekventno i brzo reagira kad su u pitanju bilo kakve nepravilnosti u njegovim redovima. Znajući za takve kriterije i gospodin Ćelić i gospodin Car su podnijeli zahtjeve za ostavkama odnosno razrješenjem sa svojih dužnosti. To je nešto što smo u konačnici i očekivali i čime se ne dovode u pitanje njihove profesionalne zasluge i sposobnosti. Međutim, jedno s drugim se ne može povezivati i sami to znaju i u konačnici sami su to prihvatili, rekao je Božinović.

 

 

Podsjećamo, Ćelića je zaustavio policijski presretač u Briševu kod Zadra, a prema prilogu objavljenom na RTL-u navodno je snimka iz presretača misteriozno nestala iz MUP-ova sustava i policijske evidencije. Ćelić na to ponavlja da je počino prekršaj, a ono što ne može prihvatiti su, kaže, zlonamjerne optužbe da je u bilo kojem dijelu zataškao, zaustavio ili nekome izričito naredio da se nešto zaustavi.

 

IZ SLUŽBENA PRIOPĆENJA OBJAVLJENOG NA STRANICI MUP-a

Stručni tim policijskih službenika upućen u Policijsku upravu zadarsku podnio je Izvješće o utvrđenom činjeničnom stanju. Kako je navedeno utvrđene su nepravilnosti u radu u PU zadarskoj. 

Zamjenik glavnog ravnatelja, načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske i načelnik Postaje prometne policije Zadar podnijeli su tijekom današnjeg dana zahtjev za razrješenjem s dužnosti


Stručni tim policijskih službenika upućen u Policijsku upravu zadarsku podnio je Izvješće o utvrđenom činjeničnom stanju.
 
U izvanredni nadzor uputio ih je glavni ravnatelj policije Nikola Milina zbog provjere informacija objavljenih u medijima o navodnom neprocesuiranju počinjenog prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozilom u naseljenom mjestu i pokušaju zataškavanja navedenog od strane zamjenika glavnog ravnatelja policije Josipa Ćelića.
 
Tijekom provedenog izvanrednog nadzora obavljeni su razgovori sa svim policijskim službenicima i rukovoditeljima koji su bili upoznati, odnosno koji su mogli ili trebali biti upoznati s predmetnim postupanjem te je izvršen uvid u postojeću pisanu i video dokumentaciju slučaja. Utvrđeno je sljedeće:
 

  • policijski službenici su dana 12. ožujka ove godine, nakon utvrđenog prekršaja, na mjestu događaja zamjeniku glavnog ravnatelja policije izdali Zapisnik o utvrđenoj brzini kretanja vozila, a koji je on vlastoručno potpisao te su uredno evidentirali i pohranili snimku navedenog prekršaja. Međutim, potom nisu poduzeli daljnja postupanja radi sankcioniranja zamjenika glavnog ravnatelja, već su to učinili tek nakon što je informacija objavljena u medijima;

 

  • nakon počinjenja prekršaja evidentirana je komunikacija između zamjenika glavnog ravnatelja policije i načelnika Policijske uprave zadarske. Nije potvrđen medijski navod da je zamjenik glavnog ravnatelja tražio od načelnika policijske uprave da se prekršaj koji je počinio ne procesuira, odnosno da se snimka utvrđenog prekršaja ukloni. S tim u svezi, utvrđeno je da se snimka prekršaja nalazi u službenim prostorijama nadležne policijske postaje pohranjena kao i svi ostali video zapisi te vrste, pod rednim brojem nastanka te da u nijednom trenutku nije bila izgubljena niti otuđena, a što se u medijskim objavama tvrdilo.  Tijekom izvanrednog nadzora utvrđen je još jedan slučaj nepoduzimanja daljnjih radnji procesuiranja prometnog prekršaja policijskog rukovoditelja. Naime, 9. ožujka 2019. godine utvrđen je prekršaj prekoračenja brzine kretanja vozilom na DC-306 u mjestu Sabunike, za osobno vozilo u privatnom vlasništvu, a kojim je upravljao načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske. On se spomenutom cestom, izvan naselja, kretao brzinom od 122,5 km/h, a koja je, nakon umanjenja za 10% sigurnosne razlike, bila 50,3 km/h veća od dopuštene. O navedenom prekršaju policijski su službenici pismena sastavili naknadno, a procesuiranje pokrenuli također nakon ranije navedenih medijskih objava.
 
Iz provedenog izvanrednog nadzora proizlazi sumnja da su petorica policijskih službenika Policijske uprave zadarske, i to dvojica policijskih službenika koji su postupali, sadašnji i tadašnji načelnik Postaje prometne policije Zadar, možebitno počinili tešku povredu službene dužnosti iz članka 96. stavka 1. točke 1. Zakona o policiji opisanu kao „neizvršavanje, nesavjesno, nepravodobno ili nemarno izvršavanje službenih obveza“, a za petog policijskog službenika je proizlazi sumnja da je počinio tešku povredu službene dužnosti iz članka 96. stavku 1. točke 9. Zakona o policiji opisane kao „neovlašteno ili nenamjensko korištenje sredstava Ministarstva“.
 
Načelnik Policijske uprave zadarske zaprimio je Izvješće o izvanrednom nadzoru te će poduzeti mjere iz svoje nadležnosti.  
 
Zamjenik glavnog ravnatelja policije (na dužnosti od srpnja 2018. godine) podnio je tijekom današnjeg dana glavnom ravnatelju policije zahtjev da ga se premjesti na drugo radno mjesto zbog osobnih razloga, a što je glavni ravnatelj prihvatio te je on s današnjim danom premješten na drugo radno mjesto.
 
Načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske (izabran na dužnosti u rujnu 2017. godine) također je tijekom današnjeg dana podnio glavnom ravnatelju policije zahtjev da ga se premjesti na drugo radno mjesto zbog osobnih razloga, a što je glavni ravnatelj policije prihvatio te je premješten na drugo radno mjesto.
 
Načelnik PU zadarske Anton Dražina je zatražio od glavnog ravnatelja policije da načelnika Postaje prometne policije Zadar, sukladno zvanju i stručnoj spremi, premjesti na drugo radno mjesto. - stoji u službenom priopćenju.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.