Hrvatski radio

Radio Zadar

Uz baklje i vatromet izabran novi iški kralj

01.08.2016.

08:10

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U subotu 30. srpnja u Velom Ižu je održan tradicionalni izbor novoga iškoga kralja. Običaj je to iz davnih vremena koji se u Velom Ižu zadržao sve do kraja 19. st., a obnovljen je kao folklorna i turistička manifestacija u drugoj polovici 20. st - javljaju nam iz organizacijskog odbora .

Prema starom običaju stari kralj Milivoj Švorinić izvršio je "kraljevu čast" na svom dvoru, gdje je bogato častio svoju pratnju, dvorane i rodbinu. Stari kralj je svečano ušao u veloišku luku u pratnji svoje svite - mladih i starijih u narodnim nošnjama, uz trubljenje u rogove i udaranje "tamburina" (bubnja) brodovima okićenim zastavama, uz baklje i vatromet te svečano "luncijanje" crkvenih zvona. Na programu pred Domom kulture pjevali su se stari iški napjevi, čula čakavska poezija na domaćem govoru i održan šaljivi igrokaz. Stari se kralj oprostio od svog "vladanja" na starom iškom govoru, kojega je kao iseljenik u SAD vrlo originalno sačuvao.

Podjelom zbica među starijim muškarcima kraljeve pratnje izabran je novi kralj Ante Sutlović nadimkom Zablakani koji će biti kralj do drugog izbora i koji je zubacem i drugom ribom počastio sve sudionike. Sav se ovaj stari otočki običaj održao uz puno pjesme i smjeha, kako je to oduvijek bilo. Poslije izbora kralja brojni su se mještani i gorsti zabavljali do kasno u noć .

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.