Hrvatski radio

Radio Zadar

Uz Erasmus ovo proljeće na studij izvan Hrvatske

30.12.2013.

08:02

Autor: fb

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novim programom Europske unije Erasmus - plus, za ulaganje u obrazovanje, osposobljavanje u mlade i sport osigurano je oko 85 milijuna kuna. Zahvaljujući Erasmusu u zimskom semestru je na zadarskom Sveučilištu bilo je upisano tridesetak stranih studenata, a nakon natječaja u proljeće dogodine domaći studenti moći nastaviti studij u Francuskoj, Španjolskoj, Italiji i Austriji.

Od iduće godine na snazi je ERASMUS - PLUS - novi program Europske unije za ulaganje u obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. Za njegovu provedbu u Hrvatskoj za 2014. osigurano je oko 85 milijuna kuna, a ta sredstva mogu povlačiti obrazovne i sportske ustanove i organizacije.

Inače program Erasums, već se koristi i to prvenstveno za poticanje mobilnosti studenata, pripravnika i profesora. Na zadarskom Sveučilištu on se provodi od 2011 godine, a u ovome zimskom semestru upisano je 30 tak stranih studenata. Isto tako, Sveučilište svake godine provodi natječaj na koji se javljaju domaći studenti zainteresirani za odlazak vani. Kako doznajemo iz Sveučilišnog Ureda za međunarodnu suradnju, interes je velik, a najčešće zemlje u koje se odlazi su Francuska, Španjolska, Italija i Austrija. Natječaj se očekuje na proljeće.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.