Hrvatski radio

Radio Zadar

Uz izložbu u MAS-u: Nordijci kod Kalmete i Zrilića

05.05.2015.

15:45

Autor: rzd

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Božidar Kalmeta i Župan Stipe Zrilić u odvojenim primanjima sastali su se danas s izaslanstvom nordijskih zemalja. Veleposlanikom Kraljevine Danske gosp. Poulom Erik Damom Kristensensom, veleposlanikom kraljevine Švedske u RH, Larsom Schmidtaom , prvom tajnicom veleposlanstva Kraljevine Norveške, gospođom Gisken Kirkebye i prvim tajnikom veleposlanstva Republike Finske u RH, gosp. Villeom Andersonom. Povod je gostovanje izložbe suvremenoga nordijskog stakla u Zadru .

 Izložba „Dodir stakla“, večeras se otvara u Muzeju antičkog stakla u Zadru, a su njezinom organiziranju sudjelovala su veleposlanstva Danske, Finske, Norveške i Švedske.

- Počašćeni smo što ste u suradnji s našim muzejom priredili ovu izložbu. Ovo je kulturni i turistički događaj koji će , uvjeren sam, privući mnogo posjetitelja, kako Zadrana tako i turista, istaknuo je ovom prigodom gradonačelnik Božidar Kalmeta. - Drago mi je vidjeti veleposlanike nordijskih zemalja u našemu gradu jer ste nam vi pozitivan primjer u postignutim standardima kvalitete življenja, stoga su nam vaša iskustva dobrodošla.

Švedski veleposlanik,  Nj.E. gosp. Lars Schmidt, podsjetio je na boravak švedskog kralja i kraljice u Zadru koji je doprinio tome da je Zadar otada prepoznatljiviji u Švedskoj. – Sretan sam što sam se opet vratio u ovaj grad. Jutros sam odmah, prije našeg susreta, otišao u luku Gaženica kako bi se na licu mjesta uvjerio u potencijale koje ta luka ima za razvoj vašega grada, ne samo u lokalnom kontekstu već više u europskom i međunarodnom prometnom prostoru, istaknuo je. Također, podržao je kandidaturu Zadra za EPK 2020. s obzirom da je upravo švedski grad Umea nosio tu titulu 2014. godine.

- Imamo mnogo stručnjaka na području energetike koji bi vam mogli pomoći u pripremi projekata za fondove EU s tog područja, napomenuo je danski veleposlanik, Nj. E. gosp. Poul Erik Dam Kristensen, dodajući da je do ulaska RH u EU bilo teško danskim gospodarstvenicima objasniti gdje je to Hrvatska.

Prvi tajnik veleposlanstva Republike Finske u RH, gosp. Ville Anderson izrazio je očekivanje da će ova izložba  biti korak naprijed u proširenju suradnje Finske i Zadra. - Činjenica da smo u ovolikom sastavu došli u Zadar govori koliko su nam ovaj grad i Hrvatska zanimljivi, rekao je Anderson.

 

Župan Stipe Zrilić je goste između ostalog  upoznao s mogućnostima ulaganja u Zadarsku županiju, posebice u poslovne zone i investicije korištenja obnovljivih izvora energije, te mogućnostima ulaganja u zdravstveni turizam. Također je iznio podatke o aktualnim projektima, turističkim pokazateljima te prednostima Zadarske županije zbog njene prometne povezanosti.

Gosti iz nordijskih zemalja uglavnom su govorili o upravnom ustroju svojih država u kojima su regije snažne s naglaskom na razvijanje međuregionalne suradnje. Svi gosti složili su se sa činjenicom da ne postoji jedinstveni i savršeni model ustroja već je više od broja jedinica područne i lokalne samouprave važnije  učinkovito funkcioniranje sustava. Kao primjer naveli su funkcioniranje danskog zdravstvenog sustava. S obzirom na iskustvo u gradnji podmorskih tunela između Danske i Švedske, gosti su ponudili razmjenu pozitivnih iskustava, a norveški predstavnici uočili su mogućnosti suradnje u sektoru pomorstva i ribarstva.

„Vaše članstvo u Europskoj uniji nudi brojne mogućnosti koje trebate iskoristiti. Vaša zemlja je mikrosvemir nordijskih zemalja, imate planine, more i otoke i sve su to potencijali budućeg razvoja,“ istaknuli su danas gosti poželjevši Zadarskoj županiji da se dinamika povlačenja sredstava iz EU fondova  poboljša.

Na kraju susreta veleposlanici su predložili nastavak suradnje i bilateralne razgovore na temu gospodarstva, pomorstva, kulture i sporta.

Izložba „Dodir stakla“ postavljena je povodom 6. rođendana Muzeja antičkog stakla, a s ciljem, kako su sami organizatori naglasili, promoviranja nordijskog stakla, dizajnera i proizvođača, pokazujući istodobno suradnju nordijskih zemalja u umjetničkom stvaralaštvu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.